Slakken zijn irritant, “kieskeurig” en ondergewaardeerd

Woensdag 29 Mei 2024
  • Een slak op een heerlijk blaadje (Rechten: Pixabay / Annette Meyer)

Het is je vast opgevallen als je de laatste dagen buiten bent geweest: er zijn super veel slakken. Door het natte weer zijn de glibberige beestjes weer volop actief. Ondertussen eten ze rustig van je moestuin en je net geplante plantjes. Maar ze zijn echt niet allemaal slecht voor je tuin. "Een slak is best kieskeurig."

"Slakken hebben een enorm goede neus", vertelt natuurgids Guido Lek van IVN Natuur Educatie. "Mensen met boontjes in hun tuin herkennen het vast. De boontjes zijn amper ontkiemd en ze zijn al gevonden en gegeten. Erg irritant."

De slak maakt zich niet populair met zijn eetpatroon en voor veel mensen is het een ongewenste gast in de tuin. Maar slakkenexpert Jaap de Boer vindt de slijmerige weekdieren ondergewaardeerd: "Er zijn heel veel verschillende soorten slakken, waarvan maar een klein aantal vervelend zijn. Een slak is best kieskeurig en eet juist het rottige, schimmelende blad op. Het zijn de opruimers van je tuin." Maar helaas, "sommigen zijn ook gek op frisse, groene blaadjes."

'Het kan snel omslaan'

De Boer kijkt niet echt op van de grote hoeveelheid slakken in deze tijd. "Dit gebeurt meestal elk jaar, maar we hebben een paar droge jaren gehad. Vier jaar geleden was het zo warm dat we ons zorgen maakten over de slak omdat er amper een te vinden was. Het kan dus snel omslaan."

We kunnen nog wel een tijdje last hebben van de slakken. "Sommige slakken leven niet langer dan een jaar en sommige soorten leven meerdere jaren." Het is afwachten wat het weer gaat doen de komende weken.

Nat weer

Slakken zijn weekdieren en gaan goed op nat weer. De meeste weekdieren leven in het water. Daarom is het best bijzonder dat slakken op het land kunnen leven. Om niet uit te drogen hebben ze een vochtige omgeving nodig. "Bij nat weer zijn ze actief en gaan ze veel eten", noemt De Boer. "In vochtige omstandigheden kunnen ze zich ook goed voortplanten."

Volgens De Boer zijn wel een paar dingen die je kunt doen tegen de overlast van slakken. "Je kunt een stukje karton neerleggen, of een houten plankje. Daar gaan de slakken opzitten en dan kun je ze wegbrengen. Wel een kilometertje verderop, want sommigen weten de weg goed terug te vinden." Dat heeft natuurgids Lek ook gemerkt: "Vroeger heb ik wel eens slakken verzameld en verderop uitgezet, maar de volgende ochtend zaten ze gewoon weer op dezelfde plek in mijn magnolia."

Tips

Je kunt veel dingen proberen om slakken uit je tuin te houden, maar volgens De Boer is er weinig dat echt goed werkt. "Behalve aaltjes, maar dat is toch echt wel zielig voor de slak." Aaltjes kunnen actief opzoek gaan naar een slak om deze binnen te dringen en ziek te maken. "Maar leuk is het niet." Je tuin minder aanharken en oud blad langer laten liggen, "dat kan helpen."

Lees ook:

Contact
opnemen