‘Sinds ik natuurgids ben neem ik veel meer waar’

Maandag 27 December 2021
  • Nelleke Sijses laat de tonderzwammen zien die op de spechtenboom groeien. (Rechten: RTV Drenthe / Nynke van Vliet)

Drenthe is twintig nieuwe IVN Natuurgidsen rijker die zich willen gaan inzetten om met mensen de natuur te ontdekken en beleven. In deze serie volgen we zes van hen. Nelleke Sijses deelt haar fascinatie over de natuur en pingoruïnes.

Tijdens de opleiding tot gids leerden de deelnemers van alles over verschillende aspecten van de natuur. Denk aan planten, dieren, ecologie, duurzaamheid en het landschap. Maar ook werd er aandacht besteed aan het leren gidsen. En iedere cursist observeerde een jaar lang een natuurgebied. Sijses onderzocht het Natuurschoon, een bos vol met historie gelegen tussen Nietap en Roden.

Anders kijken en beleven

Sijses wil zo snel mogelijk aan de slag als natuurgids. "Ik hou heel erg van de samenhang in de natuur en dat vind ik leuk om te vertellen," zegt Sijses. "Al onze buren lopen ook door dit gebied, maar die weten geen donder van dit bos. Maar als je meer te weten komt ga je ook anders naar zo'n bosgebied kijken. Ik zou ze graag willen bijbrengen om anders te kijken, zo ga je het namelijk ook anders beleven."

Voor Sijses zit het bos vol met herinneringen. "Ik kijk nu zeker op een andere manier. Vroeger kwam ik ook al vaak in dit bos en liet ik de hond uit en liep ik er gewoon doorheen. Genieten deed ik wel, maar ik nam niet echt waar. Nu ik gids ben zie en hoor ik steeds meer en dat vind ik prachtig."

Tekst gaat verder onder de video

Pingoruïne

Midden in het gebied ligt 'het Vagevuur', een pingoruïne van ruim achtduizend jaar oud. Sijses onderzocht het Vagevuur tijdens haar opleiding tot natuurgids. Pingoruïnes zijn overblijfselen van een pingo, een ijsheuvel. Er is een ringvormige krater ontstaan die wordt opgevuld met smeltwater.

"Wat ik er heel bijzonder aan vind, is dat je de vorming van het landschap ziet van twaalfduizend jaar geleden," vertelt Sijses. "Veel pingoruïnes zijn gevuld met veen. In het veen zit de historie van twaalfduizend jaar bodemvorming opgeslagen. Bij een boer zijn we bijvoorbeeld een eikeltje tegengekomen van tien- tot twaalfduizend jaar oud. Dat vind ik heel bijzonder."

Mooiste waarneming

De mooiste waarneming voor Sijses is toch wel de grote spechtenboom waar ieder jaar een nestje wordt gebouwd. "Eén jaar zaten ze precies in dat gat onder een afdakje van die dikke tonderzwam," vertelt Sijses terwijl ze wijst naar een boom die bedekt is met tonderzwammen.

"Toen ik er langsliep, hoorde ik die jongen. Ze maakten een hels kabaal en verraadden zichzelf. Vroeger hoorde ik dat nooit, maar sinds ik natuurgids ben hoor ik dat soort dingen," zegt Sijses lachend. "Nu let ik meer op de details. Voorheen liep ik door de natuur en nu beleef ik de natuur. Dat is wat anders."

Lees ook:

Contact
opnemen