Sieralgen zijn een indicatie voor waterkwaliteit: ‘Wat een mooie dingen’

Zaterdag 05 Oktober 2024
  • Sieralgen zijn kleiner dan een millimeter (Rechten: RTV Drenthe)

Waarschijnlijk heb je er nog niet eerder van gehoord, maar Assenaar Marien van Westen bestudeert ze al jaren en heeft nu een naslagwerk gepubliceerd. Hij is gefascineerd door sieralgen, micro-organismen met bijzondere, symmetrische vormen die met het blote oog niet te zien zijn.

Het zijn eencellige groenwieren die ook wel desmidiaceën genoemd worden. In ons land zijn zo'n vijfhonderd soorten bekend, maar jaarlijks worden nog nieuwe soorten gevonden waarvan sommigen ook nieuw voor de wetenschap.

Monnikenwerk

"Deze is ongeveer een tiende millimeter groot en deze zijn op z'n hoogst drie tiende van een millimeter", aldus Van Westen. "Met een loepje zou je ze net kunnen zien." Hij heeft zowel in het lab als in het veld veel tijd aan de bijzondere eencelligen besteed. "Wereldwijd is dat nog niet gedaan, zo'n groot gebied als de provincie Drenthe inventariseren en vastleggen welke soorten waar voorkomen."

De passie van Van Westen begon toen hij met zijn pas gekochte microscoop water uit de vijver in zijn tuin bestudeerde. "Daar zaten die sieralgen in en ik dacht: 'Wat een mooie dingen.' Zo ben ik erin verzeild geraakt." In eerste instantie vond hij de fraaie vormen en helder groene kleur fascinerend, maar zijn onderzoek bracht wat anders aan het licht.

"Toen ik er eenmaal mee bezig was, bleek dat sieralgen een indicator zijn van een goede waterkwaliteit", vertelt Van Westen. "Dus als op een plek zoals hier sieralgen zitten, wil dat zeggen dat het water van goede kwaliteit is." Hij is dan ook niet blij dat hij het aantal sieralgen ziet afnemen. "Ik hoop dat ze hier over vijftig jaar nog voorkomen maar soms ben ik een beetje bang dat de waterkwaliteit achteruit zal gaan omdat die sieralgen verdwijnen."

Contact
opnemen