Schade aan graven Grolloo door storm Pia toch vergoed na aandringen nabestaanden

Dinsdag 06 Augustus 2024
  • Henk Meems bij de beschadigde graven van zijn familieleden (Rechten: RTV Drenthe/Hjalmar Guit)

Het herstel van de graven op de begraafplaats in Grolloo die schade opliepen door storm Pia wordt toch betaald door de gemeente Aa en Hunze. Een meningsverschil met nabestaanden over de kosten is daarmee opgelost.

In december 2023 waaide najaarsstorm Pia de enorme Twaalf-Apostelenboom op de begraafplaats omver. Zeven graven raakten beschadigd doordat er dikke takken bovenop vielen.

Kapotte grafstenen

Ook de graven van familieleden van Grollooƫr Henk Meems raakten zwaar beschadigd. "Die van mijn grootouders en overgrootouders", zegt hij.

De takken van de boom zijn inmiddels opgeruimd, maar de stenen grafzerken en de tegels die de graven afdekken liggen nog in stukken.

"Een keer per jaar maakte ik die graven helemaal schoon en ik ben er erg aan gehecht. Als je ze er dan zo bij ziet liggen, tja wat moet je dan?", zegt Meems.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Een kapot graf op de begraafplaats in Grolloo (Rechten: RTV Drenthe/Hjalmar Guit)

Het herstel van alle graven kost zo'n 18.000 euro. Hoewel Aa en Hunze eigenaar is van de begraafplaats zouden de herstelkosten volgens de gemeente formeel door de nabestaanden moeten worden betaald.

Meems en andere nabestaanden waren daar niet blij mee. "Dat zou me 7.000 euro kosten, terwijl we aan de storm helemaal niets konden doen."

Een aanbod van de gemeente om de helft van de stormschade te vergoeden, werd door de nabestaanden afgeslagen.

Zwammen op de stam

Bovendien zijn er vorig jaar al meerdere meldingen bij de gemeente gedaan over de staat van de boom, vertelt Bertus Reinders van de historische vereniging Old Grol.

Op de stam zaten zwammen, die mogelijk de boom kunnen aantasten. "Maar volgens de gemeente was het een vuurzwam en kon dat niet kwaad. Alleen had Pia daar geen boodschap aan", zegt Reinders.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Afbeelding
De overblijfselen van de Twaalf-Apostelenboom op de begraafplaats in Grolloo (Rechten: RTV Drenthe/Hjalmar Guit)

Gemeente trekt de beurs

Na wat brieven over en weer, zal de gemeente vanuit coulance nu alsnog alle schade vergoeden. Met name omdat de nabestaanden niets aan de schade konden doen en ze niet verzekerd waren.

"Alle graven op deze oude begraafplaats zijn van historisch belang voor het dorp", zegt Reinders. "We zijn heel erg blij dat de gemeente nu over de brug komt."

Nieuwe Apostelenboom

De graven worden na de zomer hersteld, maar Old Grol wil het liefst ook weer een nieuwe Twaalf-Apostelenboom. Reinders: "Alleen weet niemand meer precies hoe je die moet planten."

Op 27 september organiseert de historische vereniging daarom een symposium in Frederiksoord over Twaalf-Apostelenbomen, op zoek naar mensen die Grolloo weer aan een boom kunnen helpen.

Contact
opnemen