De komst van de wolf naar het Drents-Friese Wold is van invloed op de dieren die daar leven, waaronder de kudde Sayaguesas die in het natuurgebied graast. Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten ziet dat de imposante runderen hun gedrag veranderen.
De groep bestaat voor de helft uit mannelijke en voor de helft uit vrouwelijke dieren. "Het is een Spaans rund dat zichzelf jaarrond heel goed kan redden in de natuur", aldus Bouwmeester.
Samenleven
"Het gaat eigenlijk heel goed samen met de wolf", vertelt de boswachter. "We hebben overal camera's hangen en monitoren de gang van zaken. In het begin zagen we dat er veel onrust was in de kudde, maar nu de wolven wat langer hier zitten, merken we dat ze veel relaxter zijn. En dat ze, wanneer het nodig is, zich meer groeperen en de kalfjes in bescherming nemen."
De tekst gaat verder onder de video
Wildcamera
Op camerabeelden is te zien dat de wolf dwars door de kudde heen loopt. "Je ziet dat ze dan verdedigend optreden. Het is gehoornd vee, dat is hun voordeel. Die wolf bedenkt zich dan nog wel een keer", aldus Bouwmeester.
"Toch zijn we wel kalfjes kwijt. Al kunnen we daar niks met zekerheid over zeggen omdat je niets terugvindt. Het is zo ontzettend groot hier. Bovendien zijn er dan al zoveel andere prooidieren bij geweest, de raaf, de vos, de das, de kever. Daar blijft niks van over."
Verjonging
De kudde graast anders dan voorheen. Bouwmeester: "Dat is vooral ook zichtbaar op de Veluwe waar veel grote grazers staan, waaronder herten en damherten. Daar is het verschil al zichtbaar: ze komen op plekken waar ze anders niet kwamen en ze zoeken meer de dekking op."
Daardoor kan bosverjonging optreden op plekken waar dat eerder niet gebeurde. "En de wolf kiest de zwakkere en oudere dieren, dus je houdt gezonde populaties. De wolf neemt ons eigenlijk veel werk uit handen."