ROEG! op het boerenland

Zondag 08 Oktober 2023
  • De rogge wordt geoogst (Rechten: RTV Drenthe)

Niet alleen de winst in euro's, maar ook winst voor de natuur telt bij de natuurinclusieve landbouw. ROEG! volgt boeren in Drenthe die hun bedrijf op deze manier beheren. Het zijn boeren die de balans zoeken tussen een gezond boerenbedrijf en een rijke dieren- en plantenwereld op hun akkers.

Dat kan op verschillende manieren: biologisch, biologisch-dynamisch, natuurinclusief of circulair, allemaal gericht op het versterken van de bodem en het bevorderen van de biodiversiteit. In vier uitzendingen zijn we te gast bij Drentse boeren die ieder op hun eigen manier de natuur de ruimte geven.

Landgoed Rheebruggen

Op Landgoed Rheebruggen runt Alexander Ekkels een boerenbedrijf zoals dat vierhonderd jaar geleden gebeurde, maar dan in een modern jasje. "We beheren het landgoed zoals het ontstaan is, door kleinschalig te boeren," legt Ekkels uit. "Honderden jaren geleden was er sprake van een bonte verzameling eigenaren op Rheebruggen. Het waren kleine boeren en iedereen deed het op zijn eigen manier. Ze verbouwden graan, gras of aardappelen met een gevarieerde omgeving tot gevolg."

Het 'beheren zoals vroeger' is tot de kern teruggebracht. "Het moet wel te doen zijn natuurlijk. Vroeger liepen hier dertig, veertig verschillende boeren met knechten en meiden, maar ik doe het nu alleen. Dus we hebben grasland en graanakkers, meestal met rogge, maar ook met zomergerst of haver. Het beheer gebeurt extensief, dus zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen." Kijk hier de ROEG! uitzending op Landgoed Rheebruggen terug.

In onderstaande video maak je kennis met de Franse dames die Ekkels helpen op de boerderij. De tekst gaat verder onder de video.

Herenboeren coöperatie

Bedrijfsleider Henk Boer is één van de 500 boeren bij de Herenboeren in Rhee. Het is een kleinschalige boerderij, waarbij alle leden een coöperatie vormen. Dat houdt in dat ieder lid zowel eigenaar, ondernemer, producent en consument van de boerderij is. Samen wordt financieel geïnvesteerd en wordt al het werk verricht dat nodig is voor het oogsten van fruit en groente en voor het verzorgen van de kippen, varkens en runderen.

"We kunnen het meehelpen niet verplichten maar het is wel wenselijk. Alleen lukt het niet", aldus Boer. "We doen alles natuurinclusief, we gebruiken geen kunstmest, insecticiden of pesticiden. Het is puur natuur. We hebben wat meer onkruid dan een regulier bedrijf en dat heeft voordelen en nadelen. De grond blijft bedekt, dus je hebt minder last van uitdroging maar je hebt wel meer werk om het schoon te houden. Kijk hier de ROEG! uitzending bij de Herenboeren van Rhee terug.

In onderstaande video zie je dat het voedertijd voor de varkens is. De tekst gaat verder onder de video.

Melk uit Foxwolde

In Foxwolde heeft Peter Oosterhof een biologische melkveehouderij. "We proberen op een robuuste manier melk te produceren. Ik wil zo weinig mogelijk krachtvoer aan de koeien geven, dus we zoeken ook robuuste koeien die zonder krachtvoer en met zoveel mogelijk gras goede, gezonde melk produceren", vertelt Oosterhof. Hij is daarvoor aan het kruisen met verschillende rassen, waaronder de Brown Swiss.

Oosterhof boert natuurvriendelijk. "Tja, natuurvriendelijk. Boer zijn is het oudste beroep van de wereld, wij brengen natuurlijke processen in cultuur. We laten de natuur voor ons werken, dus natuurinclusieve landbouw... natuurvriendelijk. Volgens mij is het een pot nat. We doen niks anders dan de zon vangen in planten. Gras kunnen wij als mens zelf niks mee en daar hebben we deze dames voor die er lekkere melk van maken." Kijk hier de ROEG! uitzending met Peter Oosterhof en zijn koeien terug.

In onderstaande video showt Peter Oosterhof zijn robuuste koeien. De tekst gaat verder onder de video.

Strokenteelt in Hooghalen

Op de akker van Kees Sijbenga in Hooghalen groeien verschillende gewassen in smalle stroken naast elkaar. Een deel van de oogst gaat naar zijn kippen, zo werkt de kringloop op zijn biologisch-dynamische boerenbedrijf. "Voor de biodiversiteit is strokenteelt en mengteelt erg goed en ik heb minder last van ziektes in mijn gewassen. Als je grote percelen met een monocultuur hebt, kan er sneller wat misgaan en dan moet je ingrijpen."

Sijbenga gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. Daarom zaait hij zijn wortelzaad later dan gebruikelijk. "De wortelvlieg legt eitjes in het gewas en de larven tasten dan de wortel aan. Dat wil je niet, want je wilt gave wortels. De wortelvlieg maakt vluchten en als hij dan langs geweest is, komt hij niet meer terug. Je zou denken misschien denken dat de opbrengst door het late zaaien wellicht lager uitvalt maar dat valt de laatste jaren reuze mee." Kijk hier de ROEG! uitzending over de strokenteelt van boer Sijbenga terug.

In onderstaande video laat Kees Sijbenga zien hoe hij ziektes op z'n land tegengaat.

Lees ook:

Contact
opnemen