Renovatie molen Woldzigt afgerond: ‘Van het gas af en klaar voor de toekomst’

Zondag 23 Juni 2024
  • De renovatie van de molenaarswoning is bijna afgerond (Rechten: RTV Drenthe)

De verbouwing en verduurzaming van één van de grootste molens van Drenthe is zo goed als afgerond. Sinds 2016 is Stichting Het Drentse Landschap eigenaar van de olie- en korenmolen Woldzigt. Zij hebben de molenaarswoning in de rechtervleugel gerestaureerd.

Volgens de gevelsteen is de molen in 1852 gesticht door Aukema en Datema. Bijna honderd jaar was de molen in gebruik. Na de oorlog kwam de molen leeg te staan en raakte hij in verval. Dankzij de renovatie kan het gebouw er weer even tegenaan.

In de kelder

"We staan hier in het gedeelte van de molen dat de pletter heet. Hieronder liggen vier grote kelders", vertelt Jermo Tappel van de stichting. "Die zijn bij de bouw van de molen al gerealiseerd. Daar lag de lijnolie opgeslagen die de molen produceerde. Naast mij staan vier oude pompen waarmee de olie uit de kelder omhoog gepompt werd. Het is een heel oud systeem."

Originele molenstenen

Lijnolie wordt gewonnen uit het zaad van de vlasplant, lijnzaad. De olie wordt uit de zaden geperst, of 'geslagen'. Het zaad wordt eerst gebroken en dan vermalen onder enorme kantstenen, maalstenen die op hun kant malen. Daarna wordt het opgewarmd op 'het vuister' en dan komt het in de pers waar de olie met behulp van een soort heiblok uit het gemalen zaad wordt geslagen. Alle onderdelen zijn nog in originele staat.

(Lees verder onder de video)

Toekomstbestendig

Iets verderop in de ruimte is de moderne tijd terug te vinden. "Dit is een soort koelkast, een pomp maar dan een luchtwarmtepomp", laat Tappel zien. "Die produceert de warmte voor het huis, op elektriciteit. De woning is dus van het gas af." Ook in de woonkamer is een nieuwe techniek toegepast. "Dit zijn ramen met vacuümglas, dat is extreem hoog isolerend."

Kleurenwaaier

"De woonkamer van het huis is klein maar heeft veel karakter dankzij de nieuwe kleuren. Die hebben we niet zomaar uitgekozen", aldus Tappel. "Ze zijn voortgekomen uit kleurhistorisch onderzoek. Deze kleuren bleken van oudsher aanwezig, onder de andere verflagen. De bedstee is van wit naar een prachtig rode kleur gegaan met een groene binnenkant."

Boven op zolder

"De bovenverdieping van het huis was ooit een zolder. We hebben daar slaapkamers van gemaakt. Door het plafond heel hoog aan te brengen krijg je een ruimtelijk effect, waardoor de balken van de kapconstructie mooi in het licht komen. Aan de zijkant zie je hoe dik de wanden van het huis zijn door de dikke isolatielaag die is aangebracht. Zodra de verbouwing is afgerond, kan het huis verhuurd worden. Het is dan verduurzaamd, van het gas af en klaar voor de toekomst."

Lees ook:

Contact
opnemen