Herders die voor Staatsbosbeheer met schapen actief zijn in het Drents-Friese Wold hebben aanwijzingen dat de twee wolven in het grensgebied van de twee provincies steeds meer overschakelen op reeën. Dat meldt Omrop Fryslân.
Het wolvenpaar heeft in zowel Drenthe als Friesland meerdere schapen gedood, waarvan de meeste in die laatste provincie. Herder Erika Visser van schaapskudde De Ommekeer uit Doldersum laat haar schapen in het nationaal park grazen en is twintig schapen kwijtgeraakt aan de wolf. Met Staatsbosbeheer zijn er nu maatregelen genomen om dat te voorkomen.
Visser en haar collega's zien steeds meer resten van reeën in het veld waar een roofdier verantwoordelijk voor is. Dat kan betekenen dat de wolven meer overschakelen op wild, omdat schapenhouders hun vee steeds beter beschermen. "Er zijn duidelijke aanwijzingen, ook hier in de omgeving, dat er van meer reeën resten gevonden worden."
Meer resten van reeën
Dat beter beschermen van de schapen was een proces van 'vallen en opstaan', laat Visser weten bij Omrop Fryslân. Met netten, honden, camera's en hulp van Staatsbosbeheer hebben de schapen 's avonds een veilige plek achter een hek.
Ondertussen zijn natuurbeheerders heel benieuwd wat de komst van de twee wolven nog meer betekent voor hun natuurgebieden. Zo ook boswachter Lysander van Oossanen van Staatsbosbeheer. Hij haalt een nu al behoorlijk oude wolvenkeutel uit elkaar in het Drents-Friese Wold. Het kan eigenlijk geen hondendrol zijn: er zitten te veel haar en botresten in. Er komt een kies voor het licht: "Qua grote zou ik zeggen dat het van een ree is. En ook qua haarkleur zou ik hier een ree van maken."
Als de observaties van de herders goed zijn, dan is Van Oossanen er over te spreken: "Het zou natuurlijk mooi zijn als ze de natuurlijke prooien gaan eten. Wij worden er natuurlijk ook niet blij van als ze veelvuldig schapen blijven eten."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Wildcamera's
Om erachter te komen wat de wolven precies in hun natuurgebied doen, worden er wildcamera's ingezet. Maar ook de uitwerpselen worden onderzocht om uit te vinden wat de dieren eten.
In gebieden met edelherten lijkt het er op dat jonge boompjes wat makkelijker overleven, omdat de kuddes wat meer in een open gebieden blijven om zo zicht te houden op de wolf. En ze eten ook korter achter elkaar.
De boswachter is wel benieuwd of zoiets ook geldt voor de reeën in het gebied. Door het steeds warmere en drogere klimaat sterven er meer sparrenbomen af en moeten nieuwe loofbomen die gaten opvullen.
Van Oossanen: "Reeën lusten graag loofhout. Dus er zaten ook best wel wat vraatsporen van reeën in de jonge bomen. Als de wolf hier loopt en het aandeel reeën naar beneden brengt, kan dat ook best gevolgen hebben voor de hoeveelheid loofbomen in het bos."
Kruising
De wolvenkeutel is op een kruising gevonden. Die plek is niet per ongeluk gekozen: wolven markeren graag hun gebied op plekken waar paden bij elkaar komen, want net als de mens gebruiken ze graag bestaande paden. Al zullen ze daarvoor wel meest stille plekken kiezen.
Bekijk hier de video die Omrop Fryslân maakte over de wolf in het Drents-Friese Wold: