De vijfde mollentelling afgelopen weekend was een groot succes: in totaal gaven landelijke bijna vijfduizend tellers bijna zeventigduizend waarnemingen door. Het gaat om waarnemingen in en buiten tuinen. In Drentse tuinen zijn ruim achthonderd waarnemingen gedaan door bijna achthonderd tellers.
"We willen alle mensen die tellingen hebben doorgegeven van harte bedanken voor hun deelname," aldus Anne Bus, projectmedewerker van de Zoogdiervereniging. "Doordat steeds meer mensen mollen tellen, komen we meer te weten over de mol. Waar leeft de mol en waar in ons land komen ze voor. Zo kunnen we ook aandacht besteden aan hoe we duurzaam met het dier kunnen samenleven."
Record
Vorig jaar gaven ruim tweeduizend mensen bijna achttienduizend waarnemingen door. Ook in Drenthe zijn meer waarnemingen doorgegeven dan een jaar eerder. Een mogelijke verklaring voor de fikse stijging is het lekkere weer van afgelopen weekend. "In 2022 hadden we te maken met een winderig weekend en het jaar daarvoor lag er veel sneeuw, waardoor molshopen lastig te vinden waren. Maar ook de bekendheid van de telling kan natuurlijk meespelen", denkt Bus.
Voordelen
Mensen kennen mollen vooral van de molshopen die ze maken en die niet altijd positief ontvangen worden. Maar de graafwerker heeft grote voordelen: het gangenstelsel van de mol zorgt voor een goede beluchting van de grond en voor een betere drainage. Verder eten mollen slakken en larven van schadelijke insecten. Het verwijderen van een mol heeft bovendien weinig zin: een andere mol neemt al snel de lege plek in.
Tellen
De jaarlijkse mollentelling zit erop maar mollen tellen kan het hele jaar door. Zie je mollen of molshopen in de tuin, in weilanden, parken of het bos dan kun je die doorgegeven via Telmee.nl, het speciale mollenmeldpunt van Waarneming.nl of via Tuintelling.nl. Het belangrijkste is dat je de locatie en de datum van je waarneming doorgeeft.