Provinciehoofd van Staatsbosbeheer neemt afscheid van Drenthe

Donderdag 30 November 2023
  • Bert Hummelen laat Drenthe achter zich en vertrekt naar Friesland (Rechten: RTV Drenthe)

Bert Hummelen neemt vandaag afscheid. Voor Staatsbosbeheer in Drenthe heeft hij zich jarenlang ingezet voor 'een prachtige leefomgeving voor mens, plant en dier.' In Friesland zet hij zijn werk als provinciehoofd van Staatsbosbeheer voort.

"Veertien jaar werk ik in Drenthe met hart en ziel, en dat doet toch iets met je", zegt Hummelen. Vanuit een karakteristieke Drentse plek - de schaapskooi in Balloo - kijkt hij uit over het landschap waar hij zo van is gaan houden: "Van de gebieden, van de mensen die er werken en de opgaven die er zijn. Dus ik voel me erg verbonden met dit gebied, wat er moet gebeuren en iedereen die zich daarvoor inzet."

Drenthe in het klein

Hij somt op: Onlanden, Oude Willem, Holtingerveld, Bargerveen, alles in de Drentsche Aa, Geeserstroom. Onder zijn leiding was Staatsbosbeheer betrokken bij een aantal grote projecten. Het opzetten van Natuurplaats Noordsche Veld in Norg vervult hem met trots. "Daar hebben we een soort erf gemaakt wat staat voor natuur, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, cultuurhistorie en ondernemerschap."

De Natuurplaats opende in 2019 haar deuren, er is een café/restaurant, het is het startpunt voor diverse natuuractiviteiten en Staatsbosbeheer houdt er kantoor. "Eigenlijk komt alles daar samen. Het is Drenthe in het klein: het is bos, het is hei, het is beek, alle landschappen zijn er en alle elementen die in Drenthe van belang zijn, mensen dus ook, komen daar mooi samen."

Tekst gaat verder onder de video

'Een tikkeltje anders'

Hummelen heeft de afgelopen jaren aandacht gevraagd voor de natuur. "Voor Drenthe ben ik wat luidruchtiger en uitgesprokener dan de meeste Drenten zijn." Volgens hem is dat ook nodig om punten te agenderen en om tot actie over te gaan. En om grotere veranderingen mogelijk te maken. "We zitten nu wel op een punt dat we zeggen: het moet een tikkeltje anders", zo drukt hij zich voorzichtig uit. "Ik denk dat we wat zorgvuldiger om moeten gaan met de basis waarop wij leven. En dat is bodem, water en lucht. Daar zijn we niet duurzaam mee omgegaan. Ik denk dat inmiddels heel duidelijk is dat dat zo niet kan. Dat we een beetje meer met de natuur moeten werken in plaats van tegen de natuur in."

In de harten van mensen

Toch denkt hij dat het beter is om eerst pas op de plaats te maken voor grote transities ten bate van de natuur. "Dat heeft teveel spanning en chagrijn in de wereld om daar nu grote stappen in te zetten. Misschien is het ook wel niet de tijd. Jammer, want het is nodig. Maar wat we zeker moeten doen: wat wij de de NNN noemen, de ecologische hoofdstructuur, afmaken. Dat is het systeem wat de natuur in Drenthe afmaakt en verbindt, daar moeten we mee doorgaan. En we moeten voor water gaan: waterkwantiteit en -kwaliteit. En niet vergeten het in de harten van mensen te krijgen, dat is een absolute randvoorwaarde."

Op naar Friesland

De bestuurder is geboren aan de waddenkunst van Groningen, hij woont in Friesland en hij is al jarenlang verbonden aan Drenthe. In Friesland kwam de functie van provinciehoofd vrij. "Ik voel me uitgedaagd om daar wat van te maken, van die provincie, voor de natuur aan de vaste wal, met de meren, maar ook met de eilanden. Drenthe zit zeer hoog in mijn hart, maar de eilanden zijn voor mij ook een prachtige plek om te zijn."

Inspiratie voor zijn nieuwe werkgebied haalt hij uit het enthousiasme voor de natuur in Drenthe: "Waar we hier in Drenthe van kunnen genieten is toch het werk van heel veel mensen die zich op verschillende vlakken druk maken", zegt hij. "Er zijn bijna tienduizend vrijwilligers die zich druk maken over het werk in Drenthe. Ik merk dat het in Drenthe steviger is dan in Friesland; de verbondenheid met natuur. Daar is het nog sterker agrarisch, daar heeft natuur een minder vanzelfsprekende plek in het leven en het hart van mensen. Daar zou ik wel graag weer een slinger aan willen geven."

Contact
opnemen