Prolander mag aan de slag met de herinrichting van een gebied bij Geelbroek en Ekehaar. Nu een rechtszaak tegen Aa en Hunze is gewonnen en de gemeente niet in hoger beroep gaat, hoopt Prolander in november de eerste schop in de grond te steken.
Meer dan tien jaar werken de provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa's en Prolander (in Groningen en Drenthe de opvolger van de Dienst Landelijk Gebied) aan een plan om een gebiedje bij Geelbroek te 'vernatten'. Het doel is om in het gebied 180.000 kuub water te kunnen vasthouden, en de natuur een positieve impuls te geven.
Prolander wint rechtszaken
Om dat waar te kunnen maken, moeten onder meer sloten gedempt, een slenk gegraven en de Geelbroekerweg verlegd. Het plan stuit al jaren op weerstand van de Bezorgde Boeren Geelbroek, die in december het waterschap en Prolander nog voor de rechter sleepten. Zij vrezen een terugloop van hun inkomsten door de vernatting van het gebied, maar kregen nul op rekest.
Ook de gemeente Aa en Hunze stond voor de rechtbank met Prolander, vanwege een zin in de omgevingsvergunning die volgens de gemeente zou moeten voorkomen dat Prolander met het plan aan de gang kan. Nu de rechtbank ook hier Prolander in het gelijk stelt, kan de zoektocht naar een aannemer starten.
Eindelijk aan de slag
Dit aanbestedingstraject moet in het najaar klaar zijn. "We willen in november starten met de herinrichting van het gebied", zegt programmaleider Hans Verhoogt namens Prolander. "Allereerst moeten er dan voorzieningen worden aangelegd die ervoor zorgen dat inwoners van het gebied geen wateroverlast zullen krijgen. Daarna gaan we onder meer sloten dempen, Geelbroekerweg omleggen en een wandelpad aanleggen."
Verhoogt is blij dat Prolander na jaren plannen maken aan de slag kan. "Arjan van Lubek is namens Prolander hierbij nog veel meer betrokken geweest dan ik. Dat we nu eindelijk kunnen beginnen, is goed en nodig. Alleen al als je kijkt naar het vasthouden van water."
Gevarieerde natuur
In totaal moet 180.000 kuub water in het gebied worden opgeslagen. "Je moet Drenthe zien als een omgekeerd soepbord, waar veel regenwater van het soepbord afstroomt naar lager gelegen gebieden", schetst Verhoogt. "Dat is onwenselijk. In Geelbroek is het de bedoeling dit water vast te houden."
Daarnaast wordt de natuur in het gebied verrijkt, zegt Verhoogt. "Het westelijke deel zal meer bestaan uit moerassen en struikgewassen, terwijl het oostelijke deel juist wat opener wordt. Dat wordt actief beheerd en gemaaid. De verschillen in het landschap moeten zorgen voor meer amfibieƫn en vogels in het gebied."
In gesprek
Waar de planfase meer dan een decennia in beslag heeft genomen, zal de uitvoering veel korter moeten duren. "We verwachten in februari 2025 klaar te kunnen zijn", zegt Verhoogt. De exacte planning is mede afhankelijk van de aannemer die de aanbesteding wint.
Volgens Verhoogt lopen er ondertussen nog steeds gesprekken met de agrariƫrs die zich hebben verenigd in de groep Bezorgde Boeren Geelbroek. Die gesprekken gaan over kavelruil rondom het gebied. "We zullen zeker in gesprek blijven."