Pannenkoeken van eigen oogst op open dag Land van Ons

Zaterdag 15 Oktober 2022
  • Lekker eten tijdens de Open dag van Land van Ons (Rechten: RTV Drenthe)

De Onneresch is het meest noordelijk gelegen perceel van de burgercoöperatie Land van Ons. Tijdens de open perceeldag gaven vrijwilligers uitleg over de doelstellingen van de coöperatie en konden belangstellenden boekweitkoekjes en -pannenkoeken proeven.

Met behulp van ledenbijdragen koopt Land van Ons landbouwpercelen en zoekt daar een boer bij die de grond natuurvriendelijk gaat beheren. Het beheerplan combineert natuur met een cultuurlandschap en probeert zo de biodiversiteit te verbeteren. Het perceel Onneresch werd eind 2021 aan de coöperatie overgedragen.

Productie

"Als lid ben je mede-eigenaar van de stukken grond die bij Land van Ons in bezit zijn", legt vrijwilliger Henk van Vrede uit. Hij ontfermt zich op de open dag over de boekweitpannenkoeken. "Ik vind dat de grond op een goede manier beheerd moet worden, zodat er niet puur en alleen productie is maar de landschappelijke waardes ook meegenomen worden in het beheer."

Samenwerking

Land van Ons werkt nauw samen met boeren die de percelen beheren. De agrariërs bewerken het land volgens een plan dat de coöperatie heeft opgesteld. Belangrijke onderdelen van het plan zijn duurzaamheid en kleinschaligheid. Voor de leden is dit belangrijk. "Ik hoop dat dit een mooi geschakeerd gebied wordt met akkerbouwgewassen en misschien wat veeteelt erdoor. Het is nu al een mooi gebied, maar meer variatie zou goed zijn", aldus Ben Plantinga van Land van Ons.

Ook Dorothée Wortelboer van de coöperatie vindt het tijd voor verandering. "Omdat ik zie dat het allemaal zo fout is gegaan met de hele agrarische wereld. Er is zoveel doodgemaakt, verpest, door altijd maar meer en groter te willen en dus veel schadelijke middelen te gebruiken, de grond uit te putten. Het kan anders."

(Tekst gaat verder onder de video)

Vrijwilligers

De boeren die voor Land van Ons werken, hebben een ploeg vrijwilligers tot hun beschikking. Voor Wouter Steenbergen, wiens ouders het land van de coöperatie pachten, is dat even wennen. Al is de hulp zeer welkom. "Jakobskruiskruid steken, dat zijn klussen waar je alleen liever niet aan begint, want daar komt geen einde aan. Nu kun je in een paar uurtjes heel wat doen. Dat is even wennen, we zijn gewend het zelf op te knappen. En dan zijn er ineens allemaal mensen die willen helpen, geen idee hoe dat werkt."

Verandering

De visie van Land van Ons sluit aan bij het ideaal van Steenbergen en zijn ouders, zij zijn omgeschakeld naar biologisch-dynamisch boeren. "Als je omschakelt, dat heb ik thuis gezien, zijn die eerste jaren niet leuk. Dat gaat met dalen en met pieken, maar op de lange termijn werkt het gewoon, dat weet ik zeker. En het is de mooiste manier om te werken, met de natuur en niet ertegenin."

In ROEG! zie je meer van de combinatie tussen natuur, historie en landbouw, zie de uitzending van zaterdagavond 15 oktober '22 op TV Drenthe of kijk het hier terug online.

Afbeelding
Boer Wouter Steenbergen werkt samen met Land van Ons (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen