Een groep van vijf paardenhouders uit het gebied rond het Drents-Friese Wold stapt naar de rechter omdat zij wil dat de exmoorpony's op het Aekingerzand worden verwijderd. Ze doen ook een verzoek tot handhaving bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dat laat hun advocaat Bertil Westers vanochtend weten.
De paardenhouders, onder wie Lammert Tel uit Een, zijn van mening dat het welzijn van de dieren in het geding is. Zo zou de wolf op het Aekingerzand leren dat pony's en paarden een prooi zijn. En dat zou volgens hen een stap op weg zijn naar de uiterste situatie dat wolven mensen als prooien gaan zien.
Bescherming exmoors nodig
De advocaat van de paardenhouders wijst er verder op dat de wet voorschrijft dat een dierhouder zijn dieren tegen roofdieren moet beschermen, ook al zijn het 'wilde' paarden. "Bij een echt wild dier gelden de regels van de natuur. Maar deze dieren hebben een eigenaar en worden ingezet als begrazer", zegt Westers.
Daarom gaat er ook een verzoek tot handhaving uit naar de NVWA; de exmoorpony's lopen niet achter een wolfwerend raster. De advocaat heeft nog in overweging of Staatsbosbeheer (SBB) ook bij deze klacht richting de NVWA wordt betrokken. SBB heeft namelijk een overeenkomst met Mekelogisch Beheer om de begrazing uit te voeren.
Op 24 mei riep de advocaat Mekelogisch Beheer, het bedrijf van Jaap en Dorien Mekel, op om de begrazing binnen 48 uur te staken. Aan dat verzoek hebben zij geen gehoor gegeven. "We willen eerst juridisch advies inwinnen", zegt Jaap Mekel.
Veulens verdwenen
Vorige week zijn een veulen van ongeveer een maand oud en een veulen van een dag oud verdwenen. Eigenaren Jaap en Dorien Mekel hebben alleen resten teruggevonden van het oudere dier; BIJ12 heeft dna afgenomen.
Op 15 april is een 9-jarige hengst van de kudde exmoors doodgeschoten nadat die agressief gedrag vertoonde naar ruiters. Ook een andere hengst vertoonde daarna nog agressief gedrag naar ruiters. Daarop werden de ruiterpaden in het Aekingerzand afgesloten. Ondernemers in het gebied zijn daar verbolgen over omdat zij vrezen daardoor inkomsten te mis te lopen.
Afgelopen week gingen op sociale media filmpjes rond van een kreupel paard. Volgens Jaap Mekel is dat paard inmiddels weer hersteld. "Als een mens zijn enkel verstuikt, moet die het ook wat rustiger aan doen en dat geldt ook voor paarden. Dan hoef je niet meteen naar het ziekenhuis", vult Dorien Mekel aan.
Tijd nodig om te wennen
Jaap Mekel zegt niet vaak te kijken bij de kudde exmoors op het Aekingerzand. "Je kunt gewoon niet zo heel veel doen. En als je kijkt, heb je een momentopname. De volgende vijf minuten kan het totaal anders zijn."
Hij geeft aan dat de NVWA een paar keer langs is geweest en geen problemen met de situatie heeft. Een woordvoerder van de NVWA kan dat niet bevestigen omdat de NVWA nooit op individuele gevallen ingaat.
Volgens Jaap Mekel heeft de situatie op het Aekingerzand 'gewoon wat tijd' nodig. Elders zouden zich geen problemen voordoen met exmoorpony's, ook niet in gebieden waar wolven leven, wordt begraasd met schapen en waar sprake is van toerisme. Dat hengsten vechten om wie de sterkste is, hoort volgens hem bij het kuddegedrag.
Manegepaard anders
"Op die manier krijg je de selectie voor de beste hengst. Die is niet altijd de sterkste. De merries kiezen door wie ze gedekt willen worden. We gunnen het de dieren om dat zelf te leren ontdekken", aldus Jaap Mekel.
Dorien Mekel geeft aan dat een manegepaard niet is te vergelijken met een exmoorpony. "Dieren die in vrij kuddeverband jongen opvoeden, hebben een heel mooi leven. Ik gun onze dieren dat vrije leven."
Geen reactie Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer heeft Mekelogisch Beheer in januari gevraagd om met exmoorpony's te gaan begrazen op het Aekingerzand. Sinds januari vorig jaar liepen er al twee hengsten. Daar zijn dit voorjaar merries en twee jonge hengsten van twee andere kuddes aan toegevoegd.
Staatsbosbeheer wil nu niet reageren. "De brief is aan Jaap Mekel gericht, daar gaat Staatsbosbeheer nu niet op reageren", zegt een woordvoerder.