Oude en nieuwe landgoederen in Drenthe

Vrijdag 03 Mei 2019
  • Op Landgoed Mensinge ligt het museum Havezate Mensinge (Foto: RTV Drenthe/Marjolein Knol)

In de provincie Drenthe liggen nogal wat landgoederen. Sommige zijn in het bezit van natuurorganisaties, andere zijn particulier bezit. Wanneer noem je iets een landgoed?

Een landgoed is een stuk grond van vijf hectare of meer met landbouwgrond of bos. Het idee is dat de eigenaar inkomsten uit het landgoed kan genereren en dat hij of zij woont in een landhuis of woning van enige allure en uitstraling op het landgoed. Ook kun je er een oranjerie, een koetsierswoning, buitenplaats, boerderij of kerk vinden.

Lees ook: Bosch en Vaart: van bouwval tot statig landgoed

Drentse adel
Van oudsher waren landgoederen in het bezit van de adel en gegoede burgers. Veel van deze landgoederen zijn in de loop der tijd van particulieren handen overgegaan naar natuurorganisaties zoals Stichting Het Drentse Landschap en Staatsbosbeheer.

Lees ook: ‘Ik heb een eigen stuk bos, een eigen stukje Drenthe’

Nieuw landgoed
Sinds een aantal jaar stimuleert de Nederlandse overheid de oprichting van nieuwe landgoederen in een poging om waardevolle (natuur-)gebieden te behouden. Elke provincie stelt haar eigen eisen. Zo moet in Drenthe een nieuw landgoed uit minimaal vijf hectare bos bestaan en openbaar toegankelijk zijn. Het landgoed dient een 'ecologische, economische en esthetische eenheid te vormen'.

Lees ook: Op pad in de Drentse natuur: Landgoed Vossenberg

Landgoed Mensinge
Een van de landgoederen in Drenthe is het Landgoed Mensinge. Dit landgoed ligt in het noorden van de provincie nabij Roden. Mensinge bestaat al zeshonderd jaar en was vroeger een leengoed. Het leenrecht van de landerijen en het steenhuis was te koop bij de bisschop van Utrecht die het landgoed in eigendom had. Tegenwoordig bestaat het landgoed uit een museum, de voormalige koetsierswoning, het koetshuis en de Mensingebossen.

Landgoed Heidehof
Een relatief nieuw landgoed is Landgoed Heidehof bij Eext uit de 20ste eeuw. Het landgoed werd in 1929 opgericht door de industrieel Everts die een houtverwerkingsbedrijf en meubelfabriek bezat. Nog steeds is het gebied particulier bezit. In 1996 kochten Dolf van der Weij en Annetje Braat het landgoed dat inmiddels bijna tweehonderd hectare groot is. Behalve natuur liggen er zeven grafheuvels en een pingoruïne.

Contact
opnemen