Opmerkelijke diersporen: gallen op planten en bomen

Dinsdag 15 Oktober 2019
  • Gallen van de satijnknoopgalwesp en de lensgalwesp op de onderkant van een eikenblad. (Foto: Aaldrik Pot)

In het bos kom je veel natuurlijke kunstwerkjes tegen. Op het eerste gezicht zie je de paddenstoelen en de herfstbladeren, maar wie wat verder speurt, ziet ook de wonderlijke creaties van sommige insecten die gallen maken. Veel gallen vallen nu samen met de bladeren van de bomen.

De sporen die galvormers (zoals de galwesp, -mug en -mijt) achterlaten hebben de aandacht van Aaldrik Pot, natuurschrijver en adviseur van Staatsbosbeheer. 'De meeste aandacht in de dierspoorkunde gaat vaak uit naar de pootafdrukken van zoogdieren en het liefst van soorten die tot de verbeelding spreken zoals de wolf en bruine beer', schrijft hij in zijn Natuurspotter-blog voor Heel Drenthe Zoemt. 'Een minstens zo leuke, maar wat ondergewaardeerde, groep in de dierspoorkunde zijn wat mij betreft de sporen van insecten en dan die van galwespen en andere galvormers in het bijzonder.'

Allerlei vormen 
Met gallen worden de vergroeiingen op planten en bomen aangeduid. De galvormers stimuleren een plant of boom om extra weefsel te maken. Zo ontstaan er bijvoorbeeld verdikkingen, omgekrulde bladranden en bolletjes. Gallen zijn er in allerlei vormen en maten en je vindt ze op veel soorten planten. De galvormer gebruikt de gal onder andere als voedsel, als schuilplaats en als kraamkamer. 

Meer weten? Lees Aaldrik zijn blog: De wonderlijke gallenwereld

Contact
opnemen