Opletten, want de KBV’tjes komen

Maandag 27 Mei 2024
  • De krekelzanger is bijna elk jaar in Drenthe te horen (Rechten: Wim van Zwieten)

Krijgt onze provincie er een paar KBV-tjes bij? Het lijkt er wel op, want ook dit jaar hebben we een zingende krekelzanger in Drenthe, terwijl in De Onlanden een graszanger en een cettis' zanger zitten. En vooral die laatste twee soorten rukken op.

KBV'tjes, oftewel Kleine Bruine Vogeltjes. Daarvan hebben we er een hele rits in ons land en met enige regelmaat duikt er zeldzaamheden op die soms ook nog gaan broeden.

Krekelzanger

De krekelzanger is een soort die zich de afgelopen jaren telkens liet horen: dit jaar zit er eentje in de Oude Kene bij Hoogeveen, vorig jaar bij Taarlo. Het jaar daarvoor ook in de Drentsche Aa, bij Tynaarlo. In 2021 zat er eentje bij Lieveren en in 2020 net over de grens van onze provincie in de Letttelberter Petten, bij het Leekstermeer.

Telkens zingende mannetjes die vaak een hele tijd bleven. Wordt het niet tijd dat die soort eens gaat broeden? Amadea Boneschansker van de Vogelbescherming heeft daar haar twijfels bij. "Tot nu toe zie je vooral losse vogels. Die blijven dan een tijdje hangen, maar trekken toch weer weg. Dus de kans dat die gaan broeden is heel klein."

Tekst gaat verder na de foto:

Afbeelding
De graszanger is een zuidelijke soort die steeds verder naar het noorden voorkomt (Rechten: Iztok Skornik)

De graszanger is ook zo'n beestje. Tot voor enkele jaren kon je die bijna alleen maar in Zeeland zien, daar zat hij op een kwelder in Zeeuws-Vlaanderen. Maar twee jaar geleden werd er plotseling eentje ontdekt vlak bij Loon, dit jaar zit hij in De Onlanden.

Graszangers zijn tamelijk onopvallende vogeltjes die vooral heel goed ziep kunnen zeggen, dus misschien worden ze wel over het hoofd gezien, maar volgens de Vogelbescherming is het wel een soort in opkomst: "Graszangers zitten al een hele tijd in Zeeland. Het is een zuidelijke soort, die rond 2010 een forse knauw heeft gehad door een serie strenge winters, maar nu weer sterk in opkomst is. Dus dat is mogelijk wel een nieuwe broedvogel."

Tekst gaat verder na de foto:

Afbeelding
De cetti's zanger herken je vooral aan zijn zang (Rechten: Luc Hoogenstein)

En het zelfde verhaal gaat op voor de cetti's zanger. Ook een typisch KBV'tje, maar dat is eentje die je niet gauw mist. In ieder geval niet als je zijn geluid kent: dat is namelijk een keihard tjsoewiet duu duu duu. Ook dit is een soort die uit Zuid-Europa komt en die het hier prima redt als de winters zacht zijn.

En het is een soort die al jaren in de Biesbosch zit, maar de afgelopen paar jaar steeds meer naar het Noorden is opgeschoven. Dus de vogel die nu in De Onlanden zit zou best wel eens een blijvertje kunnen zijn.

Contact
opnemen