Op pad in de Drentse natuur: Noordsche Veld

Zondag 20 Oktober 2019
  • Een groot deel van het Noordsche Veld bestaat uit heide. (Foto: RTV Drenthe/Fred van Os)

Boswachter Evert Thomas wandelt samen met ROEG! in het Noordsche Veld. Dit bos- en heidegebied van Staatsbosbeheer is zo'n honderdvijftig hectare groot en ligt in de Kop van Drenthe bij Zeijen en Norg.

Het gebied werd in de prehistorie al bewoond door mensen en is vooral bekend vanwege de overblijfselen uit de Steentijd, de Bronstijd en de IJzertijd. Hier vind je meerdere grafheuvels, een urnenveld, raatakkers of 'celtic fields' en het hunebed D5.

Zie: de uitzending van ROEG! met Evert Thomas in het Noordsche Veld.

Archeologisch Monument
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft het Noordsche Veld uitgeroepen tot Archeologisch Monument. Het terrein maakt deel uit van ons cultureel erfgoed, omdat op of in de bodem resten, voorwerpen of andere sporen van menselijke aanwezigheid in het verleden bewaard zijn gebleven

Lees ook: Noordsche Veld is officieel een archeologisch monument

Natuurgebieden
Een groot deel van het gebied bestaat uit heide. Om de heide in stand te houden zet Staatsbosbeheer Drentse heideschapen en Nederlandse landgeiten in. Naast het Noordsche Veld ligt de Peestermaden, een gebied met graslanden en houtwallen en wat bos, doorkruist door het Oostvoortsche diepje.

Natuurplaats Noordsche Veld
Onlangs is de 'toegangspoort' tot het Noordsche Veld geopend: de Natuurplaats Noordsche Veld. Het kantoor van Staatsbosbeheer is hier gevestigd maar er is ook informatie te vinden over de natuur, over dassen en andere dieren. Het voormalige Theehuis De Bosrand is hierheen verhuisd. Voor kinderen zijn er stapstenen, een kabelbaan en een waterpomp.

Lees ook het blog van boswachter Albert Henckel: Natuurplaats Noordsche Veld strekt haar vleugels uit

Donderboerkamp
Naast de nieuwe Natuurplaats ligt het voormalige munitiedepot Donderboerkamp. Hier liggen vierentwintig bunkers die tijdens de Koude Oorlog in de jaren 60 zijn gebouwd. Ooit lagen de bunkers vol met munitie voor de Amerikanen maar nu bieden ze onderdak aan Zorgboerderij Prins en verschillende organisaties op het gebied van kunst en cultuur zoals de PeerGrouP.

Contact
opnemen