Het Balloërveld is met zijn omvang van bijna vierhonderd hectare één van de grootste heidegebieden van Drenthe. Het heideveld ligt op een hooggelegen plateau tussen de plaatsen Gasteren, Rolde en Loon en is onderdeel van het Nationaal Park Drentsche Aa.
In het gebied leven bijzondere vlinders zoals het gentiaanblauwtje en de kommavlinder, en bijzondere vogels zoals de tapuit en de boompieper. De kudde van de Herders van Balloo houdt de heide in stand. Hun kudde bestaat uit vierhonderd heideschapen en is daarmee de grootste schapenkudde van Drenthe.Cultuurhistorie
Behalve een mooi natuurgebied is het Balloërveld ook rijk aan geschiedenis. Je komt hier overblijfselen uit het nabije en verre verleden tegen. Te beginnen met restanten uit de Tweede Wereldoorlog.
Overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog
De Frieslandriegel werd in 1944 gebouwd als reactie op de geallieerde invasie in Normandië. Deze verdedigingslinie was bedoeld om het zich terugtrekkende Duitse leger de tijd te geven zich te herpakken. De linie liep in de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen. In het Balloërveld zijn hier nog resten van zichtbaar zoals loopgraven en tankgrachten.
Lees ook: Duitse verdedigingslinie nog goed zichtbaar in Leggelderveld
Middeleeuwse karrensporen
In de Middeleeuwen verplaatsten mensen zich veelal te voet en met karren over zandpaden, ook wel 'sporen' genoemd. Door het vele gebruik van de zandpaden in het Balloërveld, zijn deze karrensporen tot op de dag van vandaag nog zichtbaar.
Grafheuvels uit de prehistorie
Ook in de prehistorie was er al sprake van menselijk gebruik van het Balloërveld. Dit blijkt uit de grafheuvels die hier gevonden zijn, zoals de Mandenberg, de Stakenberg en de Galgenberg.
Erop uit
Heb je zin gekregen om zelf een kijkje te nemen? Trek dan je wandelschoenen aan. Zo kun je deze tocht van Nationaal Park de Drentsche Aa lopen. Of loop de favoriete route van boswachter Kees van Son.
Hier vind je alle wandelroutes van Staatsbosbeheer in het Nationaal Park Drentsche Aa. Op de fiets kan natuurlijk ook, neem bijvoorbeeld deze route van Stichting het Drentse Landschap.