Op pad in de Drentse natuur: het Aekingerzand

Zondag 08 Mei 2022
  • De verschillende kleuren zand van het Aekingerzand (Rechten: RTV Drenthe)

Het Aekingerzand is onderdeel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit stuifzandgebied, ook wel de Kale Duinen genoemd, is ontstaan door het afplaggen van de heide die hier vroeger groeide. Om zandverstuiving tegen te gaan, zijn er in het begin van de twintigste eeuw bomen geplant.

Een aantal jaren geleden besloot Staatsbosbeheer om een deel van de bomen weer te kappen om het stuifzandkarakter van het gebied te behouden. Zo blijft het gebied aantrekkelijk voor de zandhagedis en de kommavlinder. Aan de rand van de Kale Duinen ligt de Grenspoel, een ven precies op de grens tussen Drenthe en Friesland.

Broedvogels

Het natuurgebied staat bekend om de vogels die hier broeden waaronder de boom- en veldleeuwerik, de tapuit, de graspieper en de nachtzwaluw. Het zijn stuk voor stuk grondbroeders en daarom kwetsbaar. Verschillende maatregelen in het gebied zorgen voor rust en bescherming zodat de vogels de kans krijgen zich voort te planten.

Zand

Het zand in het natuurgebied is op sommige plekken bijna zwart. "Hier is geen brand geweest", stelt boswachter Kees van Son gerust. "Dit is een andere grondlaag die bloot gestoven is. Het heeft een heel andere kleur, het is een laag met oude teelaarde. Door het verstuiven van het zand komen andere lagen tevoorschijn." De verstuiving zorgt er ook voor dat de vliegdennen in het gebied op een heuveltje staan. De wortels houden het zand zeer plaatselijk vast.

Uitkijktoren

Midden in het Aekingerzand in de buurt van de Grenspoel staat een forse uitkijktoren met drie verdiepingen. De toren biedt volop uitzicht op het stuifzandgebied en de heidevelden. De toren werd in 1995 gebouwd door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha.

Erop uit

Nieuwsgierig geworden naar dit uitgestrekte stuifzandgebied? Trek dan je wandelschoenen aan en volg deze route van bijna zes kilometer. Het is belangrijk dat je op de aangegeven paden blijft om de broedende vogels in het gebied niet te verstoren. Tussen maart en september mogen honden niet mee.

Lees ook:

Contact
opnemen