Deze week is ROEG! samen met boswachter Daan Vreugdenhil in De Onlanden. Dit is een relatief jong natuur- en waterbergingsgebied van 2500 hectare onder de rook van Groningen.
Ruim zes jaar geleden is het gebied tussen Leek en Eelde onder water gezet. Sindsdien ontwikkelde De Onlanden zich tot een bijzonder natuurgebied.Waterberging
Bij hevige regenval maar ook door de verwachte stijging van de zeespiegel kunnen gebieden in Groningen en Drenthe te maken krijgen met hoge waterstanden. In De Onlanden is ruimte ingericht voor dit overtollige water zodat de omgeving droge voeten houdt.
Lees ook: Waterberging De Onlanden wordt voorbereid op extreem weer
Dierenparadijs
Dankzij het water heeft zich hier een moerasachtig gebied ontwikkeld dat aantrekkelijk is voor veel vogels en andere dieren. Zo gaat het goed met de otters in dit gebied. Het tellen van otters is lastig omdat ze zich nauwelijks laten zien. Toch kon vastgesteld worden dat er zich vorig jaar acht tot tien volwassen dieren in het gebied ophielden.
Ook de waterspitsmuis heeft een thuis gevonden in De Onlanden. Dit schuwe maar luidruchtige dier komt hier zelfs meer voor dan de veldmuis. Dat is opvallend omdat de waterspitsmuis in de rest van ons land een zeldzame verschijning is.
Vogels die veel voorkomen in het gebied zijn de rietzanger en de kokmeeuw. Maar ook de grote zilverreiger, de zeearend, de visarend, de waterral, de koekoek, het baardmannetje en de roerdomp laten zich hier zien.
Lees ook: Het gaat goed met de otters in de Onlanden
Zeldzame observaties
Af en toe worden bijzondere waarnemingen gedaan in De Onlanden. Zo werd in mei 2017 een terekruiter gespot die normaal gesproken in Finland en het oosten van de Baltische Staten broedt. In december van datzelfde jaar is een purperreiger gezien. Ook uitzonderlijk omdat deze vogel in augustus en september naar West-Afrika vertrekt om daar te overwinteren. En in de zomer van 2012 werd hier de zeldzame en met uitsterven bedreigde waterrietzanger gezien.
Uitkijken over de vlakte
Sinds een jaar is het gebied te overzien vanaf de uitkijktoren 'Het Beeld'. De bouw van deze vijfentwintig meter hoge toren had wat voeten in de aarde, maar inmiddels is het een populaire bestemming. Zo populair dat het autoverkeer in dit natuurgebied is toegenomen en de parkeerplaats regelmatig vol staat.
Lees ook: Populariteit uitkijktoren De Onlanden leidt tot ergernis bij natuurliefhebbers
Erop uit
Ben je benieuwd naar dit natuurgebied en wil je er zelf een kijkje nemen? Trek er dan met de fiets of te voet op uit. Met deze wandelroute maak je een ommetje van 6,66 kilometer door het gebied. Deze fietsroute leidt je langs het Paterswoldsemeer en het Leekstermeer met daartussen De Onlanden.