DWINGELOO - Er is voor morgen een beetje regen voorspeld, maar het blijft droog in Nederland. Zelfs in het Dwingelderveld, het natste heidegebied van Europa, is het een stuk droger dan normaal. "In de winter loop ik hier altijd met laarzen aan, maar nu gaat het met lage schoenen helemaal prima."
ROEG!-boswachter Daan Vreugdenhil van Natuurmonumenten is boswachter in het Dwingelderveld en kent het gebied op zijn duimpje. Voor het programma Vroege Vogels ging hij het veld in.'Forse' daling van het waterpeil
"Het klinkt ook heel droog als je eroverheen loopt", zegt de boswachter. Om te kijken hoe droog het is, wordt het grondwater gemeten. En dat is wel even schrikken. Hij komt tot een diepte van 3,84 meter. "Normaal zakt het water in de zomer ongeveer anderhalve tot maximaal twee meter weg, wat dus ook al een heel stuk is. Nu is dat bijna twee meter extra. Dat is heel fors", zegt Vreugdenhil tegen verslaggever Merlijn Schneiders.
De droogte heeft gevolgen voor de natuur. Zo kunnen de grassen, heide en bloeiende planten niet meer bij het grondwater. En dat is niet prettig voor herten en reeën. Voor deze soorten wordt het lastig om voedsel te krijgen. "En voldoende water", vult de boswachter aan. "Gelukkig is het instinct van dieren goed ontwikkeld en weten ze dat ze vroeg in de ochtend dauw van de bladeren kunnen likken, zodat ze voldoende vocht binnenkrijgen."
Goed nieuws voor de kamsalamander
Ook vallen veel poeltjes droog door het verdampen van het water. "Dat geeft problemen voor de amfibieën. Dat waren nog kikkervisjes en als die opdrogen overleven ze het niet", legt Vreugdenhil uit.
Toch is de droogte niet voor alle dieren een probleem. Voor de kamsalamander is het gunstig. "Het voordeel is dat er wat vissen doodgaan die normaal de larven van de kamsalamander opeten. Volgend jaar zit er dus geen vis in de poeltjes, maar wel kamsalamanders. Zij redden het wel, want ze kunnen op het land overleven", besluit de boswachter.
Wil je het hele interview met boswachter Daan Vreugdenhil terugluisteren? Dat kan op de website van Vroege Vogels.