Wie goed kijkt, kan de geschiedenis van het Holtingerveld in het landschap terugzien. Het boek 'Leestekens in het Holtingerveld' laat de sporen uit het verleden zien. Het komt deze maand uit en nodigt uit om zelf die sporen te gaan ontdekken.
Wim van der Wijk, auteur en samensteller van het boek, noemt het Holtingerveld in de inleiding 'één grote schatkamer'. De archeologische schatten en verhalen van duizenden jaren interactie tussen mens en natuur zijn zichtbaar voor bezoekers van het veld. Tenminste, als je de moeite wilt nemen je erin te verdiepen. Niet alleen vanuit de luie stoel, maar door op pad te gaan, op zoek naar 'leestekens'.
Wegwijzers
Die leestekens zijn een soort wegwijzers, denk aan een steen of een paal, die je kan vinden op het veld. Elk leesteken brengt een verhaal over de geschiedenis van het Holtingerveld. Over hunebedbouwers, rendierjagers en de turfwinning bijvoorbeeld. De verhalen zijn heel gevarieerd, van de eerste bewoners zo'n 14.000 jaar geleden tot de actuele stand van de flora in dit gebied. Hans Dekker, ecoloog van de provincie Drenthe, leverde over de huidige vegetatie een bijdrage.
Het boek verschijnt deze maand bij Uitgeverij Van Gorcum en kost twintig euro.
In ROEG! kijken we met boswachter Tineke Bouwmeester ook naar archeologische waarden, maar dan van het Dwingelderveld. Raatakkers, karrensporen en grafheuvels: te zien zaterdag 20 mei, vanaf 17.11 uur op TV Drenthe. Het wordt meerdere keren herhaald.