Onkruid of lekkernij: kinderen leren welke planten eetbaar zijn

Zaterdag 29 April 2023
  • Met de juiste techniek kun je zonder problemen brandnetels plukken (Rechten: RTV Drenthe)

Als aanvulling op het IVN voedselproject leren de kinderen van groep 6 en 7 van de Kornalijn in Meppel eten uit de natuur. Met enkele vrijwillige gidsen van IVN zijn de kinderen op bezoek bij het Drentse Landschap in het Reestdal waar de planten beginnen uit te lopen.

"We zijn op zoek geweest naar wat je kunt eten in de natuur", vertelt Mathijs ter Bork van IVN Natuureducatie. "Welke planten wel en welke planten niet, als basis van waar je voedsel eigenlijk vandaan komt."

Afweer

"Sommige planten maken gif en soms zit dat maar in een stukje van de plant", legt Ter Bork uit. "Je moet precies weten wat je wel en niet kunt eten. Als je het verkeerde stukje eet kun je ziek worden, als je het goede stukje eet is het juist heel gezond." Planten zoals de brandnetel, het zevenblad en kleefkruid passeren de revue.

Eetbaar

Zevenblad is een hardnekkig onkruid maar ook een lekkernij die in verschillende gerechten past. "Als je niks doet, wordt het steeds meer", weet Ter Bork. "Maar als je er elk jaar lekker van kookt, in de salade of in de soep, dan houd je er weinig van over." Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd omdat het zo woekert. De plant bevat onder andere vitamine C, kalium, calcium en magnesium en kan klaargemaakt worden zoals spinazie.

(de tekst gaat verder onder de video)

Lente

Wildplukken kan het hele jaar door maar in de lente neemt de variatie toe. "Het is oogsttijd, in de natuur is het heel vaak oogsttijd", aldus Ter Bork. "De kinderen hebben heel veel gevonden. Alles begint nu net boven te komen maar er is al heel veel te vinden wat je kunt eten." Brandnetels bijvoorbeeld al moet je voor het plukken een handigheidje ontwikkelen.

Brandbaar

"Als je brandnetels zomaar aanraakt dan prikken ze." Ter Bork vraagt de kinderen waarom de planten dat doen. "Inderdaad, uit verdediging. Planten hebben verschillende trucjes om niet gegeten te worden, een daarvan zijn stekeltjes." Hij laat zien hoe je de plant toch kunt pakken. "Als je er hard in knijpt zijn de stekeltjes meteen kapot. Dus dat is handig, maar dat lukt niet altijd. Je kunt de plant ook van onderaf naar boven toe pakken, dan kun je zo het topje eraf halen en opeten."

Kennis

"Er is ontzettend veel te eten", aldus Ter Bork. "Alleen je moet wel weten wat je kunt eten. Soms is dat alleen het blad en het bloemetje niet of andersom. Soms kun je alleen de wortel eten of je kunt het helemaal niet eten. En vaak kun je het wel eten maar weten we het niet meer. Gelukkig hebben we fantastische gidsen die dat nog wel weten en het ons kunnen leren."

Afbeelding
Kinderen leren wat ze wel en niet kunnen eten in de natuur (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen