Ongewenste planten geëlektrocuteerd in Strubben-Kniphorstbosch

Dinsdag 03 September 2024
  • Hoogspanning staat er op het waarschuwingsbord (Rechten: Duizendknoop)
  • Duizendknoop (Rechten: Duizendknoop)
  • Duizendknoop (Rechten: Duizendknoop)
  • Duizendknoop (Rechten: Duizendknoop)
  • Duizendknoop (Rechten: Duizendknoop)

In De Strubben bij Schipborg worden Japanse duizendknopen met stroomstoten vernietigd. Staatsbosbeheer hoopt zo dat de invasieve exoot niet gaat woekeren in het gebied. De planten worden geëlektrocuteerd om beschadiging van de bodem te voorkomen.

Langs het zandpad door De Strubben hangt een bord "hoogspanning levensgevaar" aan een paaltje met beveiligingslint. Achter het rood-witte plastic zijn twee medewerkers van groenbedrijf Dolmans bezig. Eentje heeft een elektrische lans in zijn handen, de ander houdt de omgeving in de gaten. Als de lans tegen een plant wordt aangehouden gaat die hevig roken, terwijl de lucht naar ozon ruikt: en weer legt een Japanse duizendknoop het loodje. Voor het oog, tenminste.

Invasief

"Japanse duizendknoop is een invasieve exoot", legt boswachter Amanda Lijnema van Staatsbosbeheer uit. "Als we die hier laten staan zit binnenkort de hele Strubben eronder." De duizendknoop is geen makkelijke plant om weg te krijgen: de wortelstokken kunnen meters diep zitten en er is maar een heel klein stukje wortel nodig om een nieuwe plant te laten groeien. Daarom worden ze hier met stroom bestreden. "Ze krijgen een schok van vijfduizend volt", legt Erik de Veen van Dolmans uit. "Dan zie je ze roken. Maar de stroom gaat ook ondergronds naar de wortels. Daardoor gaat het vocht in de plant koken, waardoor de cellen kapotgaan. Op deze maner verzwakken we hem."

Afbeelding
Japanse duizendknoop was populair om zijn mooie bladeren (Rechten: Jan Dijk / RTV Drenthe)

Vier rondes

Verzwakken dus, niet verwijderen. Japanse duizendknopen zijn zo sterk dat ze meerdere keren bestreden moeten worden. "Ze gaan er in vier rondes langs", zegt Amanda Lijnema. "De eerste keer in het voorjaar, als ze ongeveer kniehoog staan. Daarna elke keer als het gewas weer boven komt. Zo hopen we het onder controle te krijgen." De bestrijding met stroom is een intensief werkje, iedere plant moet afzonderlijk een schok krijgen en dat is lang niet overal te doen. "Dit is een overzichtelijke plek, maar we hebben ook stukken van een halve hectare. Daar is deze manier van bestrijden veel te intensief en te duur voor." Voordeel van deze methode is wel dat ze heel selectief is, zegt Erik de Veen: "De planten die aangetikt worden gaan dood, maar de andere blijven staan. En het bodemleven heeft er ook niet onder te lijden."

Afbeelding
Reuzenbalsemien kom je overal tegen (Rechten: Jan Dijk / RTV Drente)

Invasieve exoten

In het Drentsche Aa-gebied komen allerlei soorten exoten voor. Meest opvallende nu is de Reuzenbalsemien die overal in bloei staat. "Dat is eentje die nog vrij makkelijk weg te halen is, al geeft hij wel veel zaad." Zorgwekkender is de vondst van grote waternavel in de benedenloop, zegt Lijnema. "Dat is een soort die heel moeilijk te bestrijden is en we zijn bang dat hij langzamerhand toch steeds een beetje oprukt." En over relatief weinig voorkomende soorten als hemelboom en duivelswandelstok: "Die trek je er nog makkelijk uit."

Contact
opnemen