Een uitstekende plek om in de zomer geoorde futen en de zeldzame roodhalsfuut te zien: de vogelkijkhut Diependal in de buurt van Oranje. In het najaar valt hier de imposante visarend te aanschouwen.
De hut kijkt uit over Diependal, een natuurgebied dat grenst aan het Hijkerveld en bekend staat om grote verscheidenheid aan moeras- en watervogels die hier verblijven of broeden. Het is een rustplaats voor steltlopers zoals de watersnip en de groenpootruiter en een broedplaats voor verschillende futen, de dodaars en het baardmannetje.
Ontstaan
In Oranje, langs het Oranjekanaal en tegenover het voormalige Speelstad Oranje, laat erfgoeddeskundige Jermo Tappel van Stichting Het Drentse Landschap zien waar het vogelparadijs zijn oorsprong vond. "In 1913 startte hier de aardappelzetmeelfabriek van de boerencoöperatie van Oranje. Al vrij snel werd het overgenomen door het grote Avebe waardoor het behoorlijk groeide."
Water
Aardappelzetmeel wordt, niet verrassend, gewonnen uit aardappels. De knollen worden fijn geraspt en verschillende keren uitgespoeld waardoor het zetmeel vrijkomt. "Voor de productie was dus veel water nodig", aldus Tappel. "Voorheen werd dat geloosd in het Oranjekanaal maar sinds de jaren zestig zijn de vloeivelden achter de fabriek aangelegd. Dat is nu een heel bijzonder gebied geworden."
De tekst gaat verder onder de video
Vogels
Begin jaren zestig zijn veertig vloeivelden aangelegd. Tappel: "De vloeivelden waren met name om het eiwit in het spoelwater te laten bezinken. Dat eiwit was juist het eten voor veel bijzondere vogels waardoor dit een vogelrijkgebied gebied werd." In 1980 stopte de aardappelzetmeelfabriek en verkocht Avebe bijna 106 hectare van het natuurgebied aan Stichting Het Drentse Landschap.
Hut
"Kort na de overdracht is besloten om hier een vogelkijkhut te bouwen", aldus de erfgoeddeskundige. De hut is bereikbaar via een 162 meter lange tunnel. "Dankzij de die tunnel kom je midden in het natuurgebied uit, heb je een prachtig panorama over het gehele gebied en kun je tal van bijzondere vogels spotten." Verschillende vleermuizen waaronder de baardvleermuis hebben de tunnel als winterverblijf gekozen. "Daarom hebben we besloten de tunnel in de wintermaanden te sluiten. De vogelkijkhut is alleen in de zomer te bereiken."