In en om Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord staan veel oude bomen. Deze worden onder handen genomen om ongelukken door bijvoorbeeld vallende takken te voorkomen. De werkzaamheden langs de onverharde wegen in Boschoord zijn inmiddels in volle gang en duren in ieder geval nog vier maanden.
Stichting Maatschappij van Weldadigheid heeft opdracht gegeven om alle bomen en lanen digitaal in beeld te brengen en de vitaliteit en gebreken van de bomen te controleren. Dit om de veiligheid voor de omgeving te waarborgen, want door de oude leeftijd of door andere gebreken kan een boom een gevaar worden voor de omgeving. De Bomenwacht van Landschapsbeheer Drenthe en Bosgroep Noord-Oost Nederland voeren de werkzaamheden uit.
Langer in het landschap
Projectleider en bomenexpert André Efftink: "Het is normaal dat bomen eens in de zoveel tijd onderzocht en gesnoeid worden. Schimmels, dode en gescheurde takken en holtes kunnen voor verminderde kwaliteit zorgen. Door te snoeien zorgen we ervoor dat de bomen langer veilig onderdeel kunnen blijven van het landschap. Soms zijn bomen niet te redden, maar ook dan proberen we de ecologische waarden van de boom zolang als mogelijk te behouden".
Karakteristieke bomen
Bijna alle 3600 onderzochte bomen hebben onderhoud nodig. Er wordt gesnoeid, een aantal bomen wordt geveld en er worden bomen getopt. Dit betekent dat de kop wordt verwijderd en de stam blijft staan. De boom wordt veilig gesteld en de stam en de natuurlijke holtes blijven op deze manier beschikbaar voor bijvoorbeeld spechten of vleermuizen. Daarnaast wordt er op sommige plekken bij Boschoord uitgedund. Naast het zorgen voor veiligheid, is het doel ook om zo vitale, karakteristieke bomen meer ruimte te geven.