Natuurgebied Schepping in Holthe, een landelijk buurtschap onder Beilen, kan het levenswerk van bioloog Eef Arnolds genoemd worden. Rondom het keuterboerderijtje dat hij in 1975 kocht, heeft hij stapsgewijs 8,4 hectare voormalige landbouwgrond verworven en omgevormd tot natuur.
"Het overgrote deel was intensief gebruikt bouwland waar aardappels en maïs werden geteeld. Spontaan planten- en dierenleven was er nauwelijks aanwezig. Deze percelen zijn geleidelijk omgevormd tot een afwisselend natuurgebied met bloemrijke graslanden, plassen, bosjes en houtwallen, een eldorado voor planten en dieren", aldus Arnolds.
Start
Arnolds denkt terug aan het begin. "Het was helemaal kaal, geploegde aarde zonder een plantje of boom. Je zou zeggen wie begint eraan, maar dat vond ik juist een leuke uitdaging om vanuit niets, dat is natuurlijk wat overdreven, maar om vanuit niets iets te maken." Om goede omstandigheden te creëren voor natuur is op veel plekken letterlijk in de bodem geschept. "Het graafwerk en de daarmee gepaard gaande creativiteit was mede aanleiding om het terrein de naam 'Schepping' mee te geven", aldus Arnolds.
Bloemen
"Hier zie je veel boterbloemen. Niet de gewone boterbloem die overal in de wei staat, dus de scherpe of de kleine, maar de knolboterbloem. Dat is een soort van kalkrijke, wat lemige grond. Dit leuke plantje is de kleine pimpernel, ook typisch een soort die je meer langs de rivieren ziet en in Zuid-Limburg bijvoorbeeld. En hier zie je al een orchidee, de gevlekte orchis, die net in bloei komt. Die is hier vanzelf verschenen, dat is geweldig. Deze duikt hier sinds een jaar of vijf op."
(de tekst gaat verder onder de video)
Tijd
Verderop ligt een stuk land dat Arnolds later aanschafte. "Dit heb ik in 1999 erbij kunnen kopen. Toen was het een boomloze vlakte met alleen maar omgeploegde aarde. Hetzelfde als we net zagen maar veel jonger. Je kunt zien dat je ook in twintig jaar tijd enorm veel kunt bereiken als je een mooi bloemrijk grasland wilt maken. Die bomen zijn op de bovengrond van de akker geplaatst. Ik ben zelf verbaasd hoe dat is uitgegroeid tot een prachtig bosje met ondergroei waar wielewalen in broeden, geweldig."
Mogelijkheden
Het resultaat hangt sterk af van de uitgangssituatie. "Daar moet je als eerste goed naar kijken: 'Wat wil ik en wat zijn de mogelijkheden.' Die moet je met elkaar in evenwicht brengen. Vervolgens is geduld ontzettend belangrijk. Je moet niet verwachten dat je binnen een jaar of twee een stabiele bloemenweide hebt of een grote boom, dat is onmogelijk."