Nieuwe natuur Dwingelderveld: ‘Deze soorten horen er echt bij’

Zaterdag 17 December 2022
  • De bleekgele droogbloem bloeit van juli tot oktober (Rechten: RTV Drenthe)

In het Dwingelderveld is landbouwgrond omgevormd naar nieuwe natuur. Om de metamorfose tot stand te brengen is de grond tientallen centimeters afgegraven, zijn sloten gedempt en is plagsel opgebracht.

In sommige delen van het natuurgebied staan bijzondere plantjes die natuurbeheerders graag tussen de heide zien staan. "Soorten die er echt bij horen", aldus Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten, zoals de bleekgele droogbloem, de grondster en de klokjesgentiaan.

In het derde deel van de ROEG!-serie over nieuwe natuur wandelen boswachter Tineke Bouwmeester en presentator Loes van der Laan over het Dwingelderveld. Vanavond vanaf 17.11 uur is de uitzending over het Dwingelderveld op TV Drenthe te zien, het wordt meerdere keren op de avond herhaald. Online terugkijken kan ook.

Bleekgele droogbloem

"De bleekgele droogbloem is echt een heidesoort. Dit is een enkeling maar er staan er wel meer", wijst Bouwmeester. Het is een een- of tweejarige plant uit de composietenfamilie. De bladeren staan in een rozet en hebben een witviltige beharing. De planten worden tot veertig centimeter hoog en hebben tussen juli en oktober aan de top van de stengels oranje of gele bloemen. Het plantje staat graag op zonnige, open plaatsen met een natte bodem.

(de tekst gaat verder onder de video)

Grondster

"Kijk, dit is ook zo'n leuke soort, de grondster", laat Bouwmeester zien. "Dat is een pionierssoort maar die hoort echt thuis in de heidevegetatie."

Het is een eenjarige plant uit de anjerfamilie, herkenbaar aan de draadvormige, rode stengels die over de grond kronkelen. Het is een zeldzame plant die sinds de jaren vijftig hard achteruit gegaan is. De grondster groeit op zonnige, open plekken met een matig droge tot vochtige grond.

Klokjesgentiaan

Iets verderop staat een klokjesgentiaan. "Dat is een bijzonder verhaal", aldus Bouwmeester. "De klokjesgentianen die hier staan, zijn meegekomen met het plagsel dat is opgebracht. Maar daar hoort natuurlijk nog wat bij: het gentiaanblauwtje en de knoopmier. Dat ze hier al groeien is mooi. Maar de planten hebben een vochtige bodem nodig."

Of het een blijvertje is, en of het gentiaanblauwtje langskomt, zal de tijd leren.

Afbeelding
De grondster bloeit van juni tot oktober (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen