De bomen en struiken die tijdens de Nationale Boomfeestdag geplant worden, vinden hun oorsprong in Flevoland. Daar is een kwekerij die als genenbank fungeert voor autochtone boom- en struiksoorten. Dit is belangrijk want deze zijn vaak sterker dan soorten die in het buitenland gekweekt zijn.
De autochtone soorten komen van oorsprong uit Nederland, vertelt Lammert Kragt, adviseur Zaad en Plantsoen bij Staatsbosbeheer. De bomen en struiken komen al duizenden jaren hier voor. "Het zijn geen oude bomen en struiken in fysieke zin, maar oude bomen en struiken in genetische zin." Ze hebben zich leren aan te passen aan ons zachte en natte klimaat waardoor ze sterker zijn dan niet autochtone soorten.
Sterke bomen en struiken
Autochtone bomen en struiken dragen volgens Kragt positief bij aan de biodiversiteit: "Op basis van wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de biodiversiteit rondom autochtone soorten relatief groter is dan wanneer je eenzelfde boom- of struiksoort hebt van niet autochtone oorsprong."
Ook zijn autochtone soorten bestendiger tegen ziektes. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de meidoorn: "Je hebt een meidoorn van Italiaanse oorsprong, die is zeer gevoelig voor bacteriƫn en meeldauw, terwijl de autochtone meidoorn meer resistentie vertoond."
Tekst gaat verder onder de video:
Zaden bewaren
In ons land komen van nature ruim honderd soorten bomen en struiken voor. Daarvan er zijn vijftig soorten ernstig bedreigd. Van die vijftig staan er dertig in de genenbank, waar ze gebruikt worden om zaad te winnen. Daarna moeten de bomen en struiken nog opgekweekt worden.
De genenbank in Flevoland is de enige in Nederland. Om te voorkomen dat al het materiaal verloren gaat door bijvoorbeeld een grote bosbrand, werkt het Staatsbosbeheer samen met het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland aan een reserve.
Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van nog een zogenoemde 'levende' genenbank, zoals die in Flevoland. Maar dat is erg kostbaar, legt Kragt uit. "Je kunt het ook doen met wat ik gemakshalve een 'dode' genenbank noem, dat wil zeggen dat je zaad invriest en in voorraad langjarig bewaart." Gaat het een keer fout, dan kun je altijd weer opnieuw beginnen.
Boomfeestdag
Het plantseizoen is op 20 november afgetrapt met de Boomfeestdag in Echten. Een groot vrolijk feest: zie het vanavond in de uitzending van ROEG! op TV Drenthe. Of kijk het later terug online via www.roeg.tv.