Voor Sportvisserij Groningen Drenthe is het Noord-Willemskanaal het belangrijkste viswedstrijdwater in de regio. Met de visstand gaat het daarentegen niet erg goed. Het waterschap is momenteel bezig met het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Hierdoor lijkt de visstand wel te verbeteren.
"In het Noord-Willemskanaal zwemmen voornamelijk kleinere vissen, zoals blankvoorn en brasem," vertelt Albert Jan Scheper, beleidsmedewerker bij Sportvisserij Groningen Drenthe. Ook de pos komt veel in het kanaal voor. Dit is een klein roofvisje.
Maar verder gaat het met de visstand in het Noord-Willemskanaal niet erg goed, aldus Scheper. Het kanaal is schoon en zuiver, maar er is weinig voedsel en er zijn weinig schuilmogelijkheden voor de vissen. "Het is een kanaal met stalen damwanden en een zandgrond. Hierdoor zijn de leefomstandigheden voor de vissen niet optimaal."
Natuurvriendelijke oevers
Om de visstand te verhogen legt het waterschap Hunze en Aa's natuurvriendelijke oevers aan in het kanaal. Scheper: "We hopen zo op meer paai- en opgroeimogelijkheden." Met de aanleg van de oevers is er ook meer leven in het kanaal. Het trekt insecten aan en er is meer voedsel voor de vissen.
Scheper merkt verbeteringen sinds de aanleg van de oevers: "Twee jaar geleden hebben we in samenwerking met het waterschap onderzoek gedaan en rietvoorn gevonden op de plekken waar de oevers waren aangelegd." De rietvoorn is een vissoort dat eerder niet in het kanaal te vinden was.
Samenwerking met het waterschap
Om te meten hoeveel vissen en welke vissoorten in het kanaal te vinden zijn, werken vrijwilligers van Sportvisserij samen met het waterschap. Er wordt dan gevist met visnetten en elektroapparatuur. "Je zet een deel van het water onder stroom en dan komen de vissen boven en kun je de soorten herkennen en tellen", legt Scheper uit. Daarna wordt het stroom uitgezet en kunnen de vissen rustig verder zwemmen en terug het diepe water in.
Het waterschap neemt Sportvisserij Groningen en Drenthe vaker mee in de plannen, bijvoorbeeld tijdens de aanleg van de doorfietsroute langs het kanaal, vertelt Scheper. "In eerste instantie schrokken we een beetje toen we het bericht kregen over de doorfietsroute, maar in hun plannen hebben ze erg goed rekening met ons gehouden." Zo mogen de auto's tijdens wedstrijden de fietspaden betreden en is er genoeg afstand tussen het fietspad en het kanaal overgebleven zodat vissers nog rustig kunnen vissen.
Natuur langs de fietssnelweg
In de ROEG!-uitzending van 12 oktober ontdekken presentator Loes van der Laan en boswachter Kees van Son de natuur langs de nieuwe fietssnelweg tussen Assen en Groningen. Zie het vanavond om 17.10 uur naar TV Drenthe of kijk terug online.