Natuurliefhebbers zetten zich in voor de Drentse bermen

Maandag 14 Oktober 2024
  • De bermscouts zijn op zoek naar verschillende plantensoorten (Rechten: Erwin Bruulsema)

De bermscouts zijn voor dit jaar klaar met hun werk. Deze maand komt in hun ogen een succesvol seizoen ten einde; de vrijwilligers zijn erg tevreden. Onder andere Landschapsbeheer Drenthe en FLORON zijn betrokken bij het project.

Een rijkere berm met veel verschillende bloemen en insecten, dat is waar bermscout Arie van Haeringen zich voor inzet. Hij was betrokken in 2021 bij de introductie van ecologisch bermbeheer in zijn woonomgeving en is sindsdien beheerder van een stuk berm in zijn dorp Nijlande. Zijn taken: de berm schoonhouden en bijhouden welke planten er groeien. "Ik vind dat de biodiversiteit wel een handje geholpen mag worden."

Project bermscouts

Bermscouts zijn vrijwilligers en houden bij welke planten er in de bermen groeien. Geïnteresseerden konden zich opgeven als vrijwilliger in de negen deelnemende Drentse gemeentes. Vervolgens kregen ze instructie over de inventarisatie van de bermen en gingen ze op excursie. Daar leerden ze in de praktijk wat er allemaal leeft in een berm.

De opgeleide bermscouts konden een stukje berm kiezen. "Binnen dit stuk berm inventariseren de vrijwilligers over de lengte van 100 meter om de 10 meter een vierkante meter op de aanwezigheid van bepaalde planten", zegt Erwin Bruulsema, projectleider bij Landschapsbeheer Drenthe. De resultaten verwerken de vrijwilligers in het systeem Verspreidingsatlas van FLORON.

"Wij geven het advies mee om dit één keer in de twee à drie jaar voor een stuk berm te doen, maar sommige vrijwilligers doen dit ook wel één keer per jaar." Op deze manier krijg je de beste resultaten, legt Bruulsema uit.

Maaibeleid

De gemeente heeft toegang tot deze resultaten. Zij kan op basis van de tellingen haar maaibeleid aanpassen.Hierdoor kan de samenstelling van de berm veranderen. "Je wilt die biodiversiteit zo hoog mogelijk hebben en als je die inventarisatie hebt, kun je het maaibeleid daarop aansturen zodat de belangrijke soorten zich kunnen uitbreiden", legt Bruulsema uit.

Betrokken zijn bij het maaibeleid is één van de redenen waarom vrijwilligers meedoen aan het project. Van Haeringen: "Het is wel heel prettig dat de gemeente waar ik woon ook gevoel heeft voor de natuur." Bovendien hoort hij positieve verhalen van werknemers van de buitendienst van de gemeente. "Sinds de introductie van ecologisch bermbeheer heeft men het idee veel beter bezig te zijn."

Steentje bijdragen

Het project is in het leven geroepen om de biodiversiteit van de bermen te inventariseren en om de burgers meer te betrekken in het beleid van de gemeente. Bruulsema: "Veel vrijwilligers zien het nut ervan in en willen graag wat bijdragen aan de ontwikkeling van het buitengebied."

Hier kan Van Haeringen zich in vinden. Hij is erg geïnteresseerd in alles wat bloeit en groeit. Het leukste vindt Van Haeringen het als hij daadwerkelijk verandering ziet in de bermen: "Bij mijn huis waar in de berm eerst alleen gras stond, bloeien nu heel veel klavers waar hommels en bijen op af komen."

Toekomst

"Wij zijn heel erg tevreden over het project van de bermscouts", zegt projectleider bij FLORON, Edwin Dijkhuis. "We hadden elke keer een mooie grote groep van vijftien tot twintig vrijwilligers, soms wel dertig." FLORON heeft bovendien heel positieve feedback ontvangen van de bermscouts.

Voor de komende periode willen Dijkhuis en Bruulsema terugkomdagen houden. Vrijwilligers evalueren dan hoe het gegaan is en wisselen tips met elkaar uit. Ook hebben de provincies Tynaarlo, Coevorden en Aa en Hunze interesse getoond om volgend jaar mee te doen. Zij waren dit jaar geen onderdeel van het project.

Subsidie

Dijkhuis laat weten dat het nog wel even de vraag is of het project volgend jaar überhaupt doorgaat. "We hebben volgend jaar wel de intentie om door te gaan, maar er moet gekeken worden of er subsidie voor is." Momenteel krijgt het project een subsidie van de provincie Drenthe. Als er meer geld nodig is, krijgen de bermscouts financiële hulp vanuit de gemeentes.

Van Haeringen is in ieder geval hoopvol dat de gemeentes en de provincie het plan blijven steunen: "ik denk dat de biodiversiteit er echt veel baat bij heeft." Hij legt uit dat je meer bewustwording creëert bij de mensen, omdat je ze betrekt bij het beheer van de bermen. "Als bermscout ga je heel anders kijken naar wat er om je heen groeit en bloeit. Je wordt er gewoon blij van dat jouw gemeente zich daar ook om bekommert."

Contact
opnemen