Waar je ook woont in de provincie, om de hoek is altijd wel een mooie plek te vinden waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. In Drenthe ligt een aantal bekende natuurgebieden waaronder het Dwingelderveld en de Hondsrug maar er zijn ook veel mooie, relatief onbekende plekken om te bezoeken.
Kunstenaar en natuurliefhebber Han van Hagen komt graag in natuurgebied Takkenhoogte. "We zijn hier in een gebied dat toebehoort aan Het Drentse Landschap. Dit is eigenlijk het Reestdal, er zijn een heleboel kleine stukjes zoals de Wildenberg, Bloemberg en Takkenhoogte. Dit is een beetje mijn gebied, zo voelt dat. Het sluit ook aan bij ons erf, het een loopt over in het ander."
Historische heide
"Honderd jaar geleden werd dit land opgehoogd", aldus Van Hagen. "Het was een heilig gebied en toen werd het een boerengebied. Vijfentwintig jaar geleden heeft het Drentse Landschap de verhoging die erop aangebracht is, weer weggehaald. De heide kwam meteen terug, dus waar je naar kijkt is eigenlijk het originele gebied." Er ligt een pingo met een ringwal, het Meeuwenveen, en de rest bestaat uit heide met waterpartijen en een stuk bos.
Inspiratie uit de natuur
"Dit is voor mij een bijzondere plek omdat ik van deze boom, een oude vlier met kale takken en begroeid, een ets heb gemaakt. Dat deed ik naar aanleiding van een tentoonstelling van Hercules Seghers die ik in het Rijksmuseum heb gezien. Ik dacht: dat ga ik ook doen, en ik heb deze boom als uitgangspunt genomen om een serie prenten te maken in allerlei vormen en allerlei kleuren. Inmiddels heb ik er heel veel en gaat er een mooie tentoonstelling aan gewijd worden."
Thuis
"We wonen hier nu ruim dertig jaar en ik wil nooit meer ergens anders naartoe", vertelt Van Hagen. "Dat gevoel dat ik hier krijg, dat is echt iets ultiems, dat krijg je nergens. Ik kan overal naartoe op vakantie en ik vind het leuk om in de stad naar musea te gaan maar als ik hier thuis ben, dan voel ik me pas echt thuis. Ik kom uit Zuid-Holland maar hier hoor ik."
Bekijk hieronder de aflevering van 'Natuur om de hoek' waarin Van Hagen Takkenhoogte laat zien: