Het ROEG!-herfstkamp is neergestreken in de bossen van het Hart van Drenthe. Een uitstekende plek om op muizenjacht te gaan, dacht muizenkenner Guido Lek van de Zoogdiervereniging. Hij heeft rondom het kamp verschillende muizenvallen uitgezet.
Samen met de Junior Rangers maakt hij een rondje langs de verschillende locaties om de vallen te controleren.
Bed-and-breakfast
"De val is bedoeld om de muis levend te vangen", vertelt Lek. "Het heeft een tunnel met een klepje. De klep zit dicht dus ik vermoed dat er een muis inzit. Er zit poep en pis op, dus de val is eerst goed bekeken. In dit leefgedeelte heb ik hooi gestopt met granen en een appeltje tegen de dorst. Mocht er een spitsmuis inzitten, dan vindt hij daar ook wel wat smakelijke meelwormen. Ik noem dat een kleine bed-and-breakfast. Alleen het deurtje gaat dicht en het gaat pas open als ik het kom controleren."
Inhoud
Zes paar ogen houden de val geconcentreerd in de gaten, maar helaas. "Er zit niks in, dat is een teleurstelling", aldus Lek. "De muis heeft 'm eerst getest en dan duwt hij er een beetje tegen en loopt hij erin en eruit. Misschien is de val dichtgeklapt voordat de muis erin zat. Maar niet getreurd, er staan nog een paar vallen. We lopen door naar de volgende."
Die val staat onder een bramenstruik. "Bramen zijn de vriend van de muis, daar kan hij zich goed onder verstoppen."
Tekst gaat verder onder de video:
Gelukt
De volgende val zit ook dicht. "Als hij eruit springt, weten we dat het een bosmuis is", aldus Lek. "De muis is erin geweest, want hier zit poep in." En daar komt het dier tevoorschijn. "Het is een jong dier, hij is nog erg klein, een jonge woelmuis. In het licht zie je dat hij een kastanjebruine rug heeft. Dit is een rosse woelmuis en dat is precies wat je hier mag verwachten zo onder de braam. Het dier kan nog wel twee, drie keer zo groot worden."
Woelmuis
In tegenstelling tot bijvoorbeeld bosmuizen hebben woelmuizen kleine ogen en oren en een stompe kop. De rosse woelmuis heeft een kastanje- tot roodbruine vacht op de rug en een gele of gebroken witte buik. Een volwassen dier is tussen acht en veertien centimeter groot. Het dier heeft een voorkeur voor loof- en gemengd bos met een struik- of kruidlaag. In de zomer is de rosse woelmuis vooral 's nachts actief. In de winter is het dier ook in de weer, het houdt geen winterslaap.
Inventarisatie
Met behulp van de vallen wordt geïnventariseerd hoeveel muizen van een bepaalde soort in een gebied zitten. "In Nederland zijn de grote bosmuis en de waterspitsmuis beschermd", vertelt Lek. "Dus als er bijvoorbeeld ergens een nieuw fietspad moet komen, dan komt er een natuurtoets. Met die vallen kun je aantonen of de soorten voorkomen in een gebied. Maar dat is niet waarom ik het doe, ik vind ze gewoon heel erg leuk en fascinerend om te zien."