Steeds meer scholen en kinderopvangen willen moestuinieren met leerlingen, aldus IVN. Programma's zoals Jong Leren Eten stimuleren de scholen om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Maar niet iedere leerkracht of pedagogisch medewerker heeft groene vingers. De moestuincoach biedt dan uitkomst: iemand die er veel van weet en het leuk vindt om deze kennis te delen met leerlingen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat moestuinieren bijdraagt aan een positieve houding tegenover gezond voedsel. Leerlingen doorlopen het volledige proces van zaaien tot oogsten en kunnen van eigen oogst proeven. Moestuinieren kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of wellicht in eigen tuin.
Praktijkgericht
De opleiding in Drenthe start in februari en bestaat uit vier cursusdagen. De theorie wordt meteen gekoppeld aan praktische opdrachten, die ook deels thuis uitgewerkt moeten worden. Deelnemers zoeken zelf een school waar zij een korte gastles kunnen geven. De opdrachten geven een goed beeld van wat er in de praktijk van een moestuincoach verwacht wordt. Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen of kinderopvangen omtrent moestuinieren.
Opleiding
Elizabeth Manders volgde de opleiding en is moestuincoach. "Ik was al met de natuur bezig, maar in deze cursus krijg je praktische handvatten om echt aan de slag te gaan. Je geeft er handen en voeten aan. Ik heb heel veel ideeën opgedaan en mijn netwerk vergroot. Je bent met gelijkgestemden, maar iedereen brengt iets anders mee uit zijn of haar eigen ervaring. Nu kan ik echt zeggen: 'Ik ben moestuincoach!'"
Inschrijven
De opleiding tot moestuincoach start op 16 februari en vindt plaats op vier vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur in Assen en Orvelte. Tot 30 januari kun je je aanmelden via de website van IVN. Op deze pagina vind je ook meer informatie over de inhoud van de cursus, de kosten en wat er van de deelnemers wordt gevraagd.