Mezen leggen het loodje door illegale bestrijdingsmiddelen tegen buxusmot

Maandag 03 September 2018
  • Koolmezen zijn het slachtoffer van het illegaal bestrijden van de buxusmot (foto: Free Nature Images/Jan Nijendijk)

De buxusmot, die er afgelopen voorjaar voor zorgde dat veel hagen werden kaalgevreten, wordt verdelgd met illegale bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek onder dode kool- en pimpelmezen, die massaal het loodje legden.

Dat meldt Nature Today. CLM Onderzoek en Advies begon samen met NIOO-KNAW het onderzoek, nadat er in wijken waar de buxusmot werd bestreden veel dode vogels werden gevonden.  

Illegale bestrijdingsmiddelen
In de dode vogels werden veertien verschillende chemische bestrijdingsmiddelen aangetroffen die niet door particulieren mogen worden gebruikt. Daardoor lijkt het erop dat deze middelen illegaal gebruikt worden. 

NIOO-onderzoeker Kees van Oers reageert geschrokken op de uitkomst van het onderzoek. "Het heeft me geschokt dat er zo veel insecticiden in zaten en ook dat het zo onduidelijk is waar die vandaan komen. Mijn eerste gedachte was dat het van kwekerijen vandaan zou komen, of van gemeentes. Maar die mogen die middelen ook niet gebruiken", zegt hij tegen Nature Today. 

Verboden DDT
Boeren mogen deze middelen wel gebruiken, maar dat kan volgens de onderzoeker de mezensterfte binnen de bebouwde kom niet verklaren. Mezen hebben een klein gebied waar ze voedsel zoeken als ze jongen hebben en de onderzochte vogels komen uit de stad. 

Eén van de bestrijdingsmiddelen die in de dode vogels is aangetroffen is het verboden DDT. Dat wijst er volgens onderzoeker Van Oers op dat de bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn, niet bedoeld zijn om de buxusmot te bestrijden. Opvallend daarbij is dat er in de dode mezen geen sporen zijn gevonden van het middel waar de mot wél mee te lijf gegaan mag worden.  

Lees ook: Kleine vogels in Drenthe in problemen door gifgebruik en droogte

Lekkernij voor mezen
De buxusmot is een exoot uit Oost-Azië en zorgt sinds 2007 voor problemen bij kwekerijen en natuurliefhebbers. De mot vreet binnen een paar dagen een buxus kaal, waarna de plant afsterft.

Omdat de buxusmot een exoot is, die nog niet zolang in Nederland leeft, heeft Van Oers onderzocht of mezen de mot ook eten. "Dan zie je dat de mezen heel duidelijk groene rupsen lekker vinden. Of dat nou rupsen van buxusmotten zijn of van koolwitjes maakt ze niet zo veel uit. En je ziet ook dat ze er echt naar op zoek gaan in de struiken, dus de mogelijkheid is er."

Contact
opnemen