Met specialistisch beheer blijven bijzondere soorten in Diepstroeten behouden

Vrijdag 11 Maart 2022
  • Een stukje Lauwersmeer in Diepstroeten (Rechten: RTV Drenthe)

Rondom de nieuwbouwwijk Diepstroeten in Assen heeft Stichting het Drentse Landschap twintig hectare natuurgebied aangekocht van zorginstelling Vanboeijen. Boswachter Bertil Zoer laat de nieuwe aanwinst onder de rook van de provinciehoofdstad zien.

"Oorspronkelijk heette het natuurgebied dat hier lag Diepstroeten, dat is het bovenloopje van het Anreperdiepje en daarmee onderdeel van de Drentsche Aa. Daarom is het wel logisch dat wij er als natuur beherende instantie naar kijken ook al ligt het in de stad", aldus Zoer. Een ander deel van de nieuwe aanwinst, een negen hectare groot bosgebied, is kunstmatig aangelegd maar heeft ook bijzondere natuurwaarden.

Afbeelding
In Diepstroeten groeien al jaren orchideeën die uit het Lauwersmeergebied afkomstig zijn (Rechten: RTV Drenthe)

Schelpen van ver

Midden in het natuurgebied strandt Zoer op een stukje Lauwersmeergebied. "We staan hier midden in Drenthe én midden tussen de schelpen. Dit gebied is aangelegd door Defensie, door de genietroepen in het kader van een oefening", vertelt Zoer. "In 1986 waren zij ook bezig met de aanleg van een militair oefenterrein in het Lauwersmeergebied. Daar werden wat plantjes bedreigd en een voorwaarde voor de vergunning voor het oefenterrein was dat die een nieuwe plek zouden krijgen."

Nieuwe plek

De planten werden naar Assen verhuisd tijdens de aanleg van het park. "Hier is een laag grond afkomstig uit het Lauwersmeergebied aangebracht en daar zijn die planten weer ingezet. Tot op de dag van vandaag kun je ze hier in de zomer nog steeds vinden." De schelpen zorgen voor een kalkrijke bodem. "Daarom staan hier planten die je aan de kust zou verwachten zoals Parnassia en orchideeën."

In stand houden

In het gebied worden werkzaamheden uitgevoerd om de uitheemse planten te behouden. Zoer: "We hebben hier een stuk grond vrijgemaakt waardoor er weer kaal zand aan de oppervlakte komt. Zo imiteer je wat er aan de kust gebeurt, zoals in de buurt van de duinen. Daar ontstaat steeds opnieuw kaal zand en de planten die in dat gebied thuishoren waarderen dat zaaien zich opnieuw uit."

Niet invasief

Invasieve exoten zijn niet welkom in de Drentse natuur maar in dit geval ligt het anders. "Ze horen hier niet thuis maar zijn destijds hierheen gebracht om ze een nieuwe plek te geven en om een mooi park aan te leggen. Het zou zonde zijn de orchideeën nu te laten verdwijnen", aldus de boswachter. "Met een beetje specialistisch beheer moet je dat aan de gang houden. Eigenlijk een beetje spelen met de natuur omdat het leuke soorten zijn om in stand te houden."

Lees ook:

Contact
opnemen