Als het extreem veel en hard gaat regenen, dan krijgt Meppel misschien natte voeten. Om dat te voorkomen wordt in de gemeente Westerveld op dit moment een grote waterberging aangelegd. In de Ootmaanlanden kan straks wel 400.000 kuub water opgeslagen worden.
Het is een spannende klus: terwijl auto's over de N371 rijden, wordt een grote installatie klaargemaakt om een zogeheten duiker van 19 meter aan te leggen. Dat gebeurt met een enorme pers die de duiker onder de weg door drukt. Dat er tegelijkertijd auto's overheen rijden, noemt Hans Roos van Prolander "best wel bijzonder."
Het is een belangrijk onderdeel van de aanleg van de waterberging. De duiker zorgt er namelijk voor dat er water van de Drentse Hoofdvaart in de Ootmaanlanden kan stromen. "De waterstanden gaan waarschijnlijk in de toekomst verder toenemen, dus je moet na gaan denken waar je dat overtollige water tijdelijk kunt bergen", licht Roos toe. "Wanneer het water te hoog wordt binnen de Drentse Hoofdvaart, dan kunnen we dit gebied gebruiken als tijdelijke wateropvang."
Rond de randen van de Ootmaanlanden is verder een kade aangelegd van grond. Via de noordkant kan het water worden afgevoerd.
Ook voor de natuur zijn maatregelen genomen om het oorspronkelijk vochtige hooilandschap te herstellen. Zo is de bovenlaag van de grond waar de grond door bemesting is verrijkt, afgegraven. "We hopen dat de zaden die nog in de bodem zitten tot ontwikkeling komen", legt Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten uit. "Her en der hebben we ook geholpen met zaaisel uit het gebied hiernaast van soorten die hier van oorsprong horen. Voor de natuur gaat dit hele project veel opleveren."
Met name het Oranjetipje dat afhankelijk is van de pinksterbloemen, kikkers en bijvoorbeeld salamanders kunnen straks genieten van de voordelen. Bouwmeester: "Juist die soorten floreren bij een natte ondergrond van natuurlijk water."
Al zit er wel een grens aan hoe nat wenselijk is. Volgens Bouwmeester staat het gebied bij een extreme situatie maximaal acht dagen blank. Het water word binnen die dagen weer afgevoerd. "Dus het staat nooit heel lang onder water", vertelt Bouwmeester. "Er zijn soorten die daar toch eventjes last van zullen hebben. Maar dat nemen we voor lief. We willen ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen."
In december moet het hele project af zijn. De aanleg van de duiker onder de N371 zal nog enkele dagen duren.