Meppel en Coevorden zoeken tuinrangers

Woensdag 13 November 2024
  • De gemeente Meppel en Coevorden zijn op zoek naar tuinrangers (Rechten: IVN)

De gemeenten Meppel en Coevorden zijn op zoek naar tuinrangers. Deze vrijwilligers geven advies over een natuurvriendelijke inrichting van de tuin. Het project is opgezet door IVN en Stichting Steenbreek. In heel Nederland doen in totaal zestien gemeenten mee.

Zo'n veertig à vijftig procent van Nederland bestaat uit tuinen en terrassen, melden de organisatoren. In tuinen kun je daarom veel doen om de natuur in ons land te versterken. Linda IJmker, vrijwilligerscoördinator voor de tuinrangers bij IVN, vertelt: "Tuinen zijn bijvoorbeeld heel mooie plekken voor tuinvogels, egels en insecten."

Een groene tuin is gezond

"Bovendien levert een groenere tuin een gezondere leefomgeving op", legt IJmker uit. Zo houdt een tuin gevuld met tegels warmte vast. Als je tegels vervangt door beplanting wordt de tuin een koelere plek.

IJmker voegt toe dat een groene tuin ook beter is voor je mentale toestand. "Alleen al het kijken naar groen is goed voor je mentale gezondheid: je wordt rustiger, je hebt minder stresshormonen en voor je brein werkt het ook ontspannend als je naar groen kijkt."

Advies op maat

De tuinranger helpt tuinbezitters met advies om een groenere tuin te realiseren. De vrijwilliger loopt met de tuinbezitter door de tuin en kijkt bijvoorbeeld naar de grond om advies te geven welke planten daar het beste in passen. Verder luistert de tuinranger naar de wensen van de tuinbezitter en gaat in gesprek over de mogelijkheden.

"Ze helpen ook met advies over hoe je op een goedkope manier aan beplanting zou kunnen komen", voegt IJmker toe. Handig voor tuinbezitters met een kleiner budget. En de tuinrangers kunnen informatie geven over subsidies als de plannen daarvoor in aanmerking komen.

"Uiteindelijk helpt de tuinranger mensen net even die aanpassing te doen voor de tuin om de dieren en de natuur wat meer te helpen", benadrukt IJmker. "Een groene tuin is juist minder werk als je het goed doet en het levert ontspanning op."

Enthousiasme loont

Geschikte kandidaten voor de tuinrangerfunctie moeten vooral enthousiast zijn en nieuwe dingen willen leren. "Het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt om verhalen te vertellen, advies te geven, met mensen over vergroening van hun tuin in gesprek te gaan en mensen enthousiast te maken over vergroening van hun tuin."

Om tuinranger te worden, hoef je geen expert te zijn op het gebied van natuurvriendelijke tuinen. IVN en Stichting Steenbreek bieden een opleiding aan met theorie- en praktijklessen om de vrijwilligers zo goed mogelijk voor te bereiden. De organisatie verwacht wel enige voorkennis: "Het is fijn als je al een paar jaar ervaring hebt met een tuintje of een moestuin, daarmee heb je een goede basis om op voort te bouwen."

In de komende periode organiseren de gemeenten Meppel en Coevorden informatieavonden voor geïnteresseerden.

Contact
opnemen