De kerkuil leidt een teruggetrokken leven op het boerenland en doet het goed in Drenthe. Het is één van de soorten 'die we niet kunnen missen'. Drentse natuurorganisaties hebben een memoryspel uitgegeven met het motto 'Om je geheugen op te frissen, deze soorten kunnen we niet missen'.
Het is onderdeel van de campagne De Kracht van Drenthe. Daarin geven zij een indruk van hun werk, de samenwerking die ze aangaan en de impact daarvan. De komende dagen lichten wij tien van de planten- en dierensoorten uit waar Drenthe trots op is en die baat hebben bij natuurbeschermingsmaatregelen.
Soorten
In Drenthe komen verschillende soorten voor: de bosuil, de kerkuil, de ransuil, de steenuil, de velduil en sinds kort de oehoe. Elke uil heeft zijn eigen favoriete stekje. Kerkuilen vestigen zich graag in gebouwen zoals schuren en kerktorens. In de jaren zestig van de vorige eeuw was er bijna geen kerkuil meer te bekennen. Strenge winters en landbouwgif waren de oorzaak. De kerkuilenwerkgroep Drenthe heeft sindsdien op verschillende plekken nestkasten geplaatst. Tegenwoordig staat de kerkuil niet langer op de Rode Lijst.
Muizen
Het aantal kerkuilen hangt samen met de hoeveelheid muizen. Een slecht muizenjaar betekent minder voedsel voor de kerkuilen en minder jongen. Koude winters zijn daarnaast ook funest. Al was het afgelopen jaar een goed jaar, uilenringer Henk Boxma houdt een slag om de arm. "Het gaat nooit goed genoeg", zegt hij. "Ze komen uit een heel diep dal, maar je ziet dat het een redelijk stabiele populatie is dit moment."
Kijk hier terug hoe Henk Boxma afgelopen zomer jonge kerkuilen ringde:
Nest
Een kerkuil is herkenbaar aan het witte hartvormige gezicht en een spookachtige krijs. De broedperiode loopt vanaf januari tot in het najaar. Bijna alle kerkuilen in Drenthe broeden in een nestkast. Als er voldoende veldmuizen voor handen zijn, krijgt een paar tot wel twaalf eieren. En dat twee tot drie keer per jaar. Als de muizen schaars zijn, beginnen ze soms niet eens aan een nest. Behalve veldmuizen eten de uilen ook spits- en woelmuizen. Het hele jaar door leven de volwassen dieren in de buurt van de broedplaats. De jonge uilen trekken erop uit.
Schemer
Kerkuilen in Drenthe komen vooral voor in de kleinschalige landschappen rondom Peize, Roden en Norg en in de omgeving van Uffelte en Havelte, Zweeloo en Gees, en Rolde en Amen. Pas wanneer het echt donker is, worden ze actief en zou je er eentje kunnen horen. Maar als ze jongen hebben, begint de jacht al vroeg in de schemering. Dan zou je zomaar een kerkuil kunnen zien.