Meedoen aan de vlindertelling kan ook tijdens vakantie

Zaterdag 09 Juli 2022
  • Het adonisblauwtje komt in Europa voor maar niet in Nederland (Rechten: Wikimedia Commons)

Juli staat in het teken van vlinders. De maand begon met de Nationale Nachtvlindernacht en in het derde weekend van de maand is de tuinvlindertelling. Ben je op vakantie en kun je niet meedoen? Tel dan vlinders in het buitenland.

In Centraal- en Zuid-Europa bijvoorbeeld zijn allerlei kleurrijke soorten te vinden die niet in onze provincie voorkomen. In Zuid-Frankrijk, Spanje en Italiƫ komen wel vijf keer zoveel dagvlinders voor als in ons land.

Waarnemingen bijhouden

Vlinders tellen is leuk maar ook nuttig. Alle informatie die op deze manier verzameld wordt, draagt bij aan het in kaart brengen van de verschillende soorten en de bescherming daarvan. Doe je het in het buitenland, dan draag je bij aan het behoud van vlinders over de grens.

Tellingen doorgeven kan via de app Butterflycount. De app werkt met kwartiertellingen: een kwartier lang tel je de vlinders op een bepaalde plek. Je kunt dit net zo vaak doen als je wilt. Op deze manier ontstaat een overzicht van de locaties waar verschillende soorten vlinders voorkomen.

Afbeelding
De koninginnenpage is schaars in Drenthe maar komt veel voor in Zuid-Europa (Rechten: Wikimedia Commons)

Zuidelijke vlindersoorten

Sommige vlinders die je in Drenthe kunt zien, zie je ook in het buitenland maar dan in grotere aantallen zoals de koninginnenpage. Deze vlinder uit de familie van de pages is een van de grootste vlinders die in ons land voorkomt, met een spanwijdte tot vijfenzeventig millimeter. Vanaf eind april verschijnen de eerste vlinders en vanaf begin juli vliegt een tweede generatie uit. Ze zijn te vinden in kruidenrijke graslanden, moerasgebieden en op ruderaal terrein.

Andere soorten komen niet in ons land voor. Het adonisblauwtje is zo'n vlinder die alleen over de grens voorkomt. Het mannetje is herkenbaar aan de hemelsblauwe vleugels, het vrouwtje heeft bruine vleugels met een witte rand en oranje-witte ogen. De vlinder houdt van warm en droog weer en komt voor in open graslanden in heuvelachtig gebied. De rupsen scheiden een zoetstof af waar mieren van houden. Beiden komen dan ook vaak in hetzelfde gebied voor.

De oranje monarchvlinder komt van oorsprong voor in Noord- en Zuid-Amerika en staat bekend om de grote hoeveelheden vlinders die zich jaarlijks in het zuiden van Mexico verzamelen om te overwinteren. De vlinder kan enorme afstanden afleggen, tot 4500 kilometer vanaf de geboortegrond, en komt ook in het zuiden van Europa voor. Op de Canarische eilanden en in Zuid-Spanje heeft de vlinder zich als standvlinder gevestigd.

Lees ook:

Contact
opnemen