De LofarZone, tussen Buinen en Exloo, is bekend van het zicht op het heelal. Het hart van reuzen-radiotelescoop Lofar biedt ook de natuur de ruimte. Het gebied ontwikkelt zich als divers natuurterrein, waar waterdieren, vogels en groot wild hun weg tussen de antennes weten te vinden.
Zo'n 320 hectare is sinds 2010 niet meer in gebruik als akkerland, maar als een wereldberoemde telescoop. Honderden antennes vangen radiogolven uit het heelal op, samen met antennes op andere plekken in Noord-Nederland en het buitenland. Dat levert belangrijke informatie op voor wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de LofarDag, op zondag 8 oktober, is iedereen welkom om meer over de bijzondere mix van astronomie en natuur te ontdekken.
Eric Machiels is er zondag ook om excursies te geven. Hij heeft de natuur in het gebied zien veranderen, al tien jaar leidt hij als gids van Het Drentse Landschap mensen rond in de LofarZone. Hij vertelt over de snelheid van het licht, over de apparatuur die in het landschap staat uitgestald, maar vooral over de planten en dieren die er hun plek hebben gevonden.
In onderstaande reportage laat de gids het bijzondere landschap zien. Tekst gaat verder onder de video:
Omgetoverd tot nat natuurgebied
"Ik ben een natuurmens", zegt hij, terwijl hij met de verrekijker naar de kieviten in het gebied tuurt. In elk seizoen, in weer en wind, geniet hij van het gebied. "Voordat Lofar er was, was dit een landbouwgebied met heel grote percelen, Bieten, aardappelen, er werd gras gemaaid om in te kuilen. Astron heeft het gebied aangekocht, omdat het hier heel radiostil is. Met hulp van Het Drentse Landschap is het omgetoverd van landbouwgebied tot een nat natuurgebied met kwelmoeras."
Hij ziet de rijkdom aan wilde dieren en vegetatie toenemen. De LofarZone bevindt zich in het stroomgebied van de Hunze. De afwateringssloten van de landbouw zijn er niet meer. Het Achterste Diepje is hermeanderd, het is teruggebracht in de 'oude loop' en kreeg een visstrap. Onder meer de serpeling en de winde zwemmen er nu weer. De zeearend is hier ook al eens gezien, de waterral, kwartelkoning, roerdomp en andere vogels komen er voor. Ook laat Machiels verse knaagsporen van een bever zien en springt er ondertussen een ree uit het riet. Machiels is als natuurliefhebber blij met deze ontwikkelingen en zal er tijdens de LofarDag meer over vertellen. "Kom langs en steek je licht op, je zult verbaasd zijn over wat er allemaal gebeurt in dit gebied."