Het Sultansmeer is onderdeel van waterwingebied Ruinerwold én een geliefde visplek. Zolang vissers lood gebruiken gaan beide bestemmingen moeilijker samen. Daarom benadert John Sok van de Meppeler Hengelaarsvereniging de hobbyisten met een alternatief.
"Sportvisserij Nederland probeert iedere visser in Nederland zover te krijgen dat ze zonder lood gaan vissen", aldus Sok. Lood wordt vooral gebruikt als verzwaring van de vislijn, in kunstaas en in voerkorven. Bij verlies komt het lood in het milieu met alle nadelige gevolgen van dien.
Alternatieven
"Veel lood blijft achter op de bodem en dat zorgt voor verontreiniging", licht Sok de noodzaak van de campagne toe. "Dat willen we niet, zeker niet als je ook nog te maken hebt met water waar we van moeten drinken met z'n allen. Daarom hebben ze iets met stenen en ijzer bedacht." Afhankelijk van de soort visserij, witvissen, zeevissen, roofvissen of karpers, zijn er verschillende milieuvriendelijke alternatieven ontwikkeld van steen, beton en wolfraam.
(de tekst gaat verder onder de video)
Vervuiling
Lood is een zwaar metaal en een gevaarlijke stof met schadelijke effecten voor de waterkwaliteit en voor de gezondheid van de mens. De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt lood als één van de tien meest gevaarlijke chemicaliën voor de volksgezondheid. Een loodvergiftiging kan acuut zijn, bij eenmalige blootstelling aan een hoge concentratie, of chronisch, bij herhaaldelijke blootstelling aan lage concentraties.
Schoon water
Sok zoekt vissers op en geeft ze een Little Green Bag-campagnetas met informatie en loodvrije alternatieven. "Ik controleer of ze de juiste papieren hebben, maak een praatje en vraag of ze met lood vissen. In eerste instantie reageren ze heel laconiek maar gelukkig merk je dat steeds meer vissers zich er bewust van worden dat je het water waar we in vissen toch schoon wil houden en het wil bewaren voor de toekomst."