Afgelopen jaar was een slecht jaar voor de libellen in ons land. Vergeleken met het jaar ervoor vlogen er minder libellen rond, vooral vanaf juli. Drie soorten deden het beter dan in het voorgaande jaar en veertien soorten vlogen beduidend minder, waaronder de in Drenthe bekende bruine glazenmaker. Zo'n vierentwintig soorten waren in gelijke mate aanwezig.
De soorten die het beter deden, zijn de bruine korenbout, de tangpantserjuffer en de zwervende pantserjuffer, aldus de Vlinderstichting.
Kritisch
Onder de soorten die het minder goed hebben gedaan, zit een aantal weinig kritische soorten zoals de grote en kleine roodoogjuffer, de variabele waterjuffer en het lantaarntje. "Die laatste is wel de minst kritische libel van Nederland", aldus Lars Veling van de stichting. "Je vindt ze bij viezige sloten en prachtige vennetjes." De achteruitgang ligt mogelijk aan een probleem met de waterkwaliteit.
Oorzaak
"Er zijn aanwijzingen dat de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen invloed heeft op libellenlarven", aldus Veling. "We weten dat er in het Nederlandse water allerlei bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. En het wordt steeds duidelijker dat stoffen die de larve niet direct doden, toch een negatief effect kunnen hebben. Een recente studie in Duitsland liet zien dat een biologisch middel tegen muggen het aantal uitsluipende heidelibellen meer dan halveerde. De libellen zelf zijn ongevoelig voor de werkzame stof, maar de dansmuglarven die ze eten gaan wel dood."