Midden in Drenthe ligt het monumentale esdorp Orvelte. Het dorp ademt nog steeds de sfeer van de negentiende eeuw met hallenhuisboerderijen en rustieke gebouwen. Hier zie je een paar van de oudste boerderijen van Drenthe: de Bruntingerhof die vermoedelijk tussen 1560 en 1650 gebouwd is en boerderij De Flintenhoeve waar tegenwoordig een zorgboerderij gevestigd is.
Het leven op de boerderij wordt bepaald door de jaargetijden. "Elke maand is er wel iets anders te doen", vertelt erfgoedexpert van Het Drentse Landschap Jermo Tappel. "De seizoenen bepaalden de hoeveelheid werk die er jaarlijks lag en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Ook hier op de zorgboerderij."
Lente versus herfst
"Het voorjaar was voor de boeren de drukste periode op het boerenbedrijf. In het najaar werd het een stuk rustiger. De boer was vooral bezig met ploegen en het zaaien van de winterrogge. De boerin hield zich bij de boerderij bezig met het wecken van groenten uit de moestuin en het plukken van de appels uit de boomgaard." In de rustiger tijden werd ook het onderhoud aan de boerderij uitgevoerd.
(het verhaal gaat verder onder de video)
Kleurverschil
"Het voorhuis van de boerderij moest netjes zijn en werd vaak onderhouden door de huisschilder", aldus Tappel. De deuren en luiken werden vaak in Engels rood geschilderd, een kleur die al in 1700 als zodanig werd aangeduid. "De bijgebouwen zoals dit varkenskot waren een stuk minder belangrijk. De boer schilderde het zelf met een veel goedkopere kleur."
Winter
In november kwam de slager langs en ging 'het swien op de ladder'. Tappel: "Ze hingen ondersteboven aan een ladder. De boerin ving het bloed op voor de bloedworst en de rest werd gebruikt voor metworst, ham en spek. Dat werd opgehangen aan de wiemel naast de haard in de woonkamer." De wiemel bestond uit een rek tegen de zolder vaak afgeschermd met een bonte doek. "Tegen de tijd dat de decembermaand aanbrak, was het tijd voor gezelligheid."