Een facelift krijgen, maar toch nog heel oud eruitzien. Dat is meestal niet de bedoeling, maar bij Havezate Oldengaerde in Dwingeloo is dat precies wat de restaurateurs voor ogen hadden. Acht jaar en meer dan 3 miljoen euro verder, ziet het er op het eerste gezicht uit alsof in tweehonderd jaar niets veranderd is.
Maar schijn bedriegt. Tijdens de restauratie gingen binnen de vloeren eruit, keek men achter het behang en moest bij het bouwhuis naast de havezate zelfs het dak eraf. Allemaal zodat het landgoed er weer een heel lange tijd tegenaan kan.
'Niet bang voor innovatie'
"We hebben eigenlijk alles gerestaureerd", zegt Frank van der Velden van Stichting Het Drentse Landschap. "En we hebben een grote verduurzamingsslag gemaakt."
Want dat je iets niet ziet, betekent niet dat het er niet is. Op het dak liggen bijvoorbeeld zonnepanelen verstopt. En in de muren zit wandverwarming die draait op een warmtepomp. Dit is uniek in Nederland. Van der Velden: "Het is best een beetje spannend om dat uit te proberen. Maar wij vinden dat je bij dit soort gebouwen niet bang moet zijn voor innovatie. Wij zijn een erfgoedorganisatie en we willen daar het goede voorbeeld in geven."
Adellijk vakantieadres
De havezate stamt uit begin achttiende eeuw en was een adellijk huis. Het Drents Landschap heeft het in oude luister hersteld. Op de bovenverdieping zijn twee appartementen gemaakt die verhuurd worden aan vakantiegangers. De linkerkant van het gebouw wordt nog steeds gebruikt door familie Willinge, de vorige eigenaar van het landgoed.
Nu het bouwhuis ernaast ook helemaal klaar is, is de renovatie voltooid. Er is een nieuw dak op gekomen en de oude gebinten zijn versterkt met nieuwe balken. Het bouwhuis wordt gedeeltelijk verhuurd en achter een oude deur zit een gloednieuwe kantine verscholen voor de vrijwilligers op het landgoed. Zij onderhouden bijvoorbeeld de grote tuin.
Ook rondleidingen behoren na de renovatie en coronastop weer tot de mogelijkheden. Afgelopen zondag was de eerste keer en dat was meteen een succes. Er stonden meer dan tachtig geïnteresseerden voor de poort.
Bekijk in deze reportage hoe de havezate er nu uitziet:
De kunst van deze restauratie zit 'm in de details. Zo is het historische behang in de suitekamers hersteld, maar daarbij niet tot in perfectie. Het behang is waarschijnlijk het oudste papierbehang van Drenthe en dat mag je van Van der Velden blijven zien. Daarom zijn sommige beschadigingen nog gewoon zichtbaar.
Van der Velden: "Stel dat je tachtig jaar bent en je laat al je rimpels straktrekken. Dan zie je nog steeds een oud mens, maar dan met een raar gezicht. Met dit soort huizen is dat ook zo. Het moet er niet te nieuw uitzien want dan klopt het niet meer."