De Drentsche Aa meandert door Drenthe richting Groningen. Na het passeren van de provinciegrens heet de beek pas Drentsche Aa. In Drenthe heeft het water wisselende namen naar gelang het dorp dat de beek passeert: Amerdiep, Deurzerdiep, Loonerdiep, Taarloosche Diep, Oudemolense Diep, Schipborgerdiep en Westerdiep.
Het Drents Schildersgenootschap (DSG) is gestart met een project om de volledige Drentsche Aa te verbeelden op doek. Het genootschap werd opgericht in 1954 en heeft bijna veertig leden. Ongeveer de helft schildert of tekent mee.
Etappes
Het Taarloosche Diep is aan de beurt. "Het is een oud diepje dat erg mooi meandert. Nu staan er veel pinksterbloemen en jij hebt de eerste orchideeën al gezien. Dus ga gewoon je gang", nodigt kunstenaar Erik van Ommen de anderen uit. "We zijn hier omdat we zijn begonnen om de hele Drentsche Aa in beeld te brengen. Met tweeëntwintig kunstenaars volgen we de beek vanaf de bron in het zuiden tot aan de monding in de buurt van De Punt."
Techniek
"Ik ben nu bezig met waterverf of aquarel", laat Van Ommen zien. "Dat is pigment met water en daarmee kun je mooi snelle schetsen maken als je buiten werkt. Als je met olieverf werkt moet je echt alles snel doen, maar hier krijg je heel veel cadeau omdat je met waterige verf werkt. Je merkt het ook, het landschap verandert continu van licht en kleur dus eigenlijk moet je heel snel werken om de sfeer vast te houden."
(de tekst gaat verder onder de video)
Seizoen
Elke twee maanden gaan de kunstenaars aan de slag. Van Ommen: "We hebben de Drentse Aa opgesplitst in tien stukken. Elke keer als de beek een andere naam krijgt, hebben we weer een nieuwe maand. Dus het hele jaar door hebben we steeds andere beelden, andere sferen die we kunnen vastleggen. We beginnen in januari bij de bron en we eindigen in het najaar bij de monding, zo pakken we de jaargetijden mee en de verschillende plekken van de Drentsche Aa."
Materiaal
De kunstenaars waaieren uit over het veld. "De een maakt olieverfschilderijen ter plekke af en die zal dat thuis nog een beetje bijwerken", vertelt Van Ommen. "De ander maakt een aquarel of schetsen, aantekeningen of een heleboel kleine schetsjes om iets mee te gaan doen, of is bezig met het lijnenspel. We hebben twee maanden om onze creaties thuis uit te werken. Daarna komt het spul bij mij thuis in het atelier en dan kunnen we kijken wat er allemaal gemaakt is."