Knabbelbos Carpe Vitam wil laten zien dat er overvloed is voor iedereen

Vrijdag 18 Oktober 2024
  • Dewy Mulder laat zien hoe je kunt stekken (Rechten: RTV Drenthe)

In Elim bij Hoogeveen ligt een proeftuin die een revolutie teweeg probeert te brengen in de manier waarop we in onze basisbehoeften voorzien door in harmonie met de natuur te werken.

"Je bent bij het knabbelbos en permacultuur-educatiecentrum Carpe Vitam", vertelt initiatiefnemer Dewy Mulder. "Ik wil laten zien dat er overvloed is voor iedereen en dat je geen honger hoeft te lijden. En ik wil kennis teruggeven aan mensen die dat vergeten zijn."

Vermeerderen

Mulder laat zien hoe je een plant met knoppen kunt stekken. "In de knopjes zit een enorme groeimogelijkheid. Ik maak een schuine snee door de knop, ook wel hakje genoemd. Ik haal het knopje weg maar dat hakje heeft nog wel het idee dat het een knopje is. Knopjes onder de grond worden een wortel en knopjes boven de grond een takje. De blaadjes haal ik weg op twee of drie na. Je zet het een stuk in de grond en zo krijg je een nieuwe struik.

Zien, ruiken, proeven

In de tuin komt elk zintuig tot zijn recht. "Kijk, dit is de zwarte bes of cassisbes. Als je aan het hout ruikt, dan ruik je cassis." De rozenbottel smaakt naar Roosvicee. "Denk erom dat je alleen het oranje vruchtvlees eet en niet de pitjes. En proef dit maar eens, de blaadjes zijn friszuur van smaak net alsof je zure lappen eet." Voor de insecten is er een mega wilgentunnel. Hoe dat eruit ziet, zie je in onderstaande reportage.

Samen stekken op de Herfststekdag

Carpe Vitam houdt op 3 november haar jaarlijkse een stekdag. Het doel is zoveel mogelijk eetbare struiken te stekken, die in het voorjaar weer uitgedeeld kunnen worden. Hulp is daarbij welkom: ook als je nog niet eerder gestekt hebt. Aanmelden kan via de website.

Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is deel 34.

Lees ook:

Contact
opnemen