Kinderen fleuren Drents-Friese Wold op met kunst: ‘Lekker vieze handen krijgen’

Donderdag 17 Oktober 2024
  • Laatste hand aan de Woldkunstroute (Rechten: Laatste hand aan de Woldkunstroute)
  • Kinderen druk aan het bouwen (Rechten: Kinderen druk aan het bouwen)
  • Woldkunstroute is open voor publiek (Rechten: Woldkunstroute is open voor publiek)

Poëzie op paaltjes, kabouterhuisjes en veel meer kunstzinnige objecten versieren een deel van het Drents-Friese Wold. De afgelopen weken hebben basisschoolleerlingen uit de gemeente Westerveld zich creatief uitgeleefd op een bijzondere kunstroute.

Kinderen uit groep 1 tot en met 6 schreven gedichten en maakten kunstwerken met alles wat ze in het bos konden vinden.

Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan de kunstwerken, wijst een van de kinderen enthousiast naar een hoopje mos en schors: "Daaronder zit een lieveheersbeestje en dat is een eekhoorn." De leerlingen zijn creatief met mos en met een beetje fantasie lijkt het alsof je door een buitenmuseum loopt.

Land-art-kunstwerken

De route draait om het maken van kunst met natuurlijke materialen, ook wel land-art genoemd. Het thema is voedsel. "Ik word er helemaal vrolijk van", zegt kunstenares en docent Bernadette Berends. "Ik geef ze een kleine opdracht om ze op weg te helpen, maar verder mogen ze helemaal hun eigen fantasie gebruiken. Weg van de televisie en computer en buiten met je handen bezig zijn. Mooier kan toch niet?"

Ook de kinderen zelf zijn enthousiast over het buiten zijn. "Het is echt leuk", zeggen de kinderen stuk voor stuk. "Ik vind dat je ook wel binnen mag spelen, maar buitenspelen is ook belangrijk."

Natuur, kunst en educatie

De kunstroute is een samenwerking van Cultuurmenu Westerveld, Staatsbosbeheer en IVN Natuureducatie. Een half jaar geleden gingen de drie partijen om tafel en ontstond het idee voor de kunstroute.

"Het is superbelangrijk om kinderen de natuur in te krijgen", legt boswachter Lysander van Oossanen uit. "Ze zijn actief bezig, zoeken materialen en krijgen vieze handen. Op die manier ontwikkelen ze al vroeg een band met de natuur. Het is geweldig dat we dit kunnen combineren met kunst en cultuur."

Maarten Gal, coördinator vanuit CultuurKlik vult aan: "Het is zo belangrijk dat kinderen buiten zijn en met kunst en cultuur in aanraking komen. Daarom is het mooi dat we het belang van de natuur kunnen koppelen aan cultuureducatie."

Kunstbelevingspad

De kunstroute is 2,3 kilometer lang en begint bij camping Diever, aan de rand van het Drents-Friese Wold. De route is open voor bezoekers en herkenbaar aan het spandoek 'Woldkunst'.

Contact
opnemen