De kikkerdriltelling is vandaag begonnen. Dit is een telling in vijvers die vooral gericht is op de bruine kikker, één van de eerste amfibieën die zich in de lente voortplant. De resultaten van de jaarlijkse tellingen geven aan hoe het gaat met de kikkers in ons land.
De telling gaat eerder van start dan vorig jaar en duurt tot en met 10 maart. "Door de hoge temperaturen en een vroeg voorjaar hebben amfibieën de lente in de bol", aldus RAVON.
Voortplanting
Amfibieën hebben overwinterd op beschutte en vorstvrije plekken in de tuin of in het water. Zodra het voorjaar aanbreekt, denken bruine kikkers nog maar aan één ding: voortplanting. De mannetjes zitten klaar op het water en kwaken erop los om zo de vrouwtjes te lokken. Na de paring worden de eitjes in groepen afgezet. Je ziet ze vaak op een zonnige en ondiepe oever.
Uitzondering
De eitjes van de gewone pad tellen niet mee in de kikkerdriltelling. De gewone pad legt eitjes in de vorm van eiersnoeren die onderwater worden afgezet. Bij hoge uitzondering zet een heikikker wel eens eitjes af in de tuin. Maar in de telling wordt geen onderscheid gemaakt tussen de eieren van de heikikker en de bruine kikker. Maak gebruik van de herkenningskaart van RAVON om kikkerdril te leren herkennen en te onderscheiden van de eitjes van andere amfibieën.
Tel mee
Wil je meedoen met de kikkerdriltelling? Het is de bedoeling dat je het aantal 'eiklompen' in je vijver telt, en dus niet de individuele eitjes. Een eiklomp bevat tussen de 1.000 en 2.500 eitjes. Het aantal klompen geeft een goed beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes. Vermenigvuldig je dit met twee dan heb je een idee van het totaal aantal kikkers in je tuin. Meer informatie over de telling die vandaag start, vind je hier.