Variƫrend van diep paars tot subtiel wit: de Kievitsbloem betovert al eeuwenlang de harten van natuurliefhebbers. Met unieke en delicate bloemblaadje is deze plant een waar juweel in de Nederlandse natuur.
De kievitsbloem is van oudsher inheems in Europa, maar leidt een moeilijk bestaan.
Kievit
De naam van de bloem is afgeleid van de weidevogel: de kievit. De bloem gedijt goed in dezelfde omstandigheden als de vogel. Namelijk in vochtige weilanden, langs beekjes en in moerasachtige gebieden. De gespikkelde bloemblaadjes van de paarse variant lijken op een kievitsei, wat de symbolische band tussen beide alleen maar versterkt.
Belangrijke voedselbron
In het vroege voorjaar, van maart tot april, ontvouwt de kievitsbloem de bloemen. Als een van de eerste bloeiers van het seizoen, voorziet de bloem bestuivers zoals bijen en hommels van een belangrijke voedselbron na de lange wintermaanden.
Zeldzame verschijning
In veel delen van Europa, waaronder Nederland, is de kievitsbloem een zeldzame verschijning geworden. Verlies van habitat komt doordat de bloem op het menu van slakken staat, maar ook intensief graslandgebruik, maaigedrag en stikstofuitstoot zorgen ervoor dat de kievitsbloem het lastig heeft in de Nederlandse natuur.
Door te genieten van deze natuurlijke schatten en ze te beschermen, kunnen we een bijdrage leveren aan het behoud van deze prachtige bloemen voor toekomstige generaties. Maar kunnen ook hommels en bijen de vroege lenteperiode goed doorkomen. Het plukken van deze prachtige bloemen is ten strengste verboden, aangezien dit de groei van de plant kan schaden en zelfs tot uitsterven kan leiden.
Red de kievitsbloem
Het is iets bijzonders, die witte kievitsbloemen van Polder Oosterland-Lappenvoort, want normaal zijn kievitsbloemen paars geblokt. In grote velden bij Kampen en Zwolle staat soms ook wel een enkele witte, maar nooit alleen maar witten bloemen. Science4Nature heeft de afgelopen jaren zoveel mogelijk zaad gewonnen. Daarmee worden de bloemen in het veld gekruist in de hoop de witte kievitsbloem te redden.